Karjalan poika joutui jättämään Sortavalan kodin, mutta Karjala ei jättänyt häntä

26.03.2025 09:12

In Memoriam Martti I. Jaatinen

Arkkitehti Martti I. Jaatinen kuoli 90-vuoden iässä 21.2.2025 Mikkelissä.

Viimeiset vuodet Martin fyysinen kunto kuin myös muisti olivat tasaisesti heikentyneet, mutta Martti pystyi silti asumaan kotonaan vaimonsa Anna-Maijan hyvässä hoidossa.

Martti kuoli vanhuuteen. Aika oli tullut.

Viisivuotias Martti seisoi vuonna 1939 kotitalonsa edustalla Sortavalan maalaiskunnassa Tulolan saaressa Laatokalla. Hänen Eino-isänsä aikoi juuri polttaa isolla vaivalla rakentamansa talon ennen venäläisten tuloa. ”Miten me sitten nähdään tulla kotiin, jos rikot öljylamput seinään”, Martti kysyi kyynelsilmin. Eino ei raaskinut polttaa taloa.

Ensimmäinen evakkomatka alkoi ja Jaatiset asuivat toisten nurkissa useissa paikoissa. Onneksi kotitaloa ei poltettu, sillä sinne päästiin palaamaan välirauhan aikana.

Mutta parin kesän jälkeen Jaatisen perheen piti jättää kotitalonsa lopullisesti taakseen.

Toinen evakkomatka 1944 toi Jaatiset Jyväskylän maalaiskuntaan Ritoniemeen, jonne isä Eino rakensi rintamamiestalon, jota Martti oli 12-vuotiaana mukana rakentamassa. Siitä alkaen Martti teki tauotta töitä aivan viimeisiin vuosiinsa saakka.

Tiedonhaluinen ja terävä Martti luki aina, mutta oli myös taitava käsistään. Monissa töissä yhdistyi näitä molempia taitoja.

Jyväskylän Lyseosta muodostui tärkeä vaihe hänen elämässään. Lyseon ilmapiiri oli siihen aikaan poikkeuksellinen. Oppilaisiin luotettiin ja omaa ajattelua sallittiin. Se sopi Martille, joka ei koskaan kuvia kumarrellut.

Lyseon jälkeen tie vei Helsinkiin Teknilliseen Korkeakouluun arkkitehtiopintoihin.

Siellä hän tapasi tulevan vaimonsa sisustusarkkitehti Anna-Maijan, jonka kanssa hän perusti arkkitehtuuritoimiston.

Heille syntyi 1960- ja 70-luvuilla neljä lasta: Juhana, Mikko, Markus ja Anna.

Takaisin Jyväskylään muutettiin työn perässä, kun Rantaloma-yhtiö (myöh. Rantasipi-hotellit) alkoi rakentaa niin sanottuja korpihotelleja. Jaatiset suunnittelivat 1970-luvulla useita hotelleja ympäri Suomea. Näiden lisäksi he suunnittelivat myös toimistotaloja, Esso-huoltoasemia, asuinkerrostaloja ja muutamia yksityiskotejakin.

Martti oli voimakas persoona, joka täytti huoneen. Hän otti johtavan roolin kaikessa mihin ryhtyi, ja oli aktiivinen järjestöissä, jotka liittyivät arkkitehtuuriin, klassiseen musiikkiin tai Karjalaan.

Jyväskyläläisille tunnetuimmat työnsä Jaatiset tekivät 1980-luvulla: Kuokkalan silta kaiteineen ja valaisimineen sekä Keski-Suomen Museossa esillä oleva Jyväskylän kaupungin pienoismalli vuodelta 1952.

Pienoismallista tuli hieno referenssi, joka poiki toisen ison pienoismallityön: Sortavalan kaupunki vuonna 1939. Tämä on nyt nähtävänä Joensuussa Pohjois-Karjalan museossa.

Tästä alkoi konkreettisesti Martin matka takaisin Karjalaan. Tutkimustyötä piti tehdä runsaasti ja samalla hän havaitsi kaupungin rakennuskannan kehittymisessä mielenkiintoisia asioita. Martti teki havainnoistaan väitöskirjan ja väitteli tohtoriksi vuonna 1997.

Rajojen auettua 1990-luvun alussa, Martti alkoi tehdä matkoja luovutettuun Karjalaan.

Hän kirjoitti useamman tietokirjan ja vei toistuvasti ryhmiä katsomaan vanhoja kotiseutuja.

Eino-isä ei koskaan polttanut kotitaloa, mutta venäläiset olivat pitäneet huolen talon tuhoamisesta – Martti löysi vain kivijalan.

Ympyrä sulkeutui.

Vanhoilla päivillään Martti kerran tokaisi lastensa ja lastenlastensa edessä: ”Elämän tarkoitusta usein kysytään. Vastaus on yksinkertainen. Hän levitti kätensä osoittaen jälkikasvuaan. Se on tämä!”

Teksti: Mikko Jaatinen

Martti I. Jaatinen. Kuva: Mikko Jaatinen.