Viipurin uusi naisen kansallispuku on nyt valmis

08.02.2025 09:00

Yli seitsemän vuotta kestänyt projekti Viipurin kansallispuvun tarkistamiseksi saavutti tärkeän merkkipaalun syksyllä 2024, kun Viipurin seudun naisen kansallispuku julkistettiin Jyväskylässä Suomen käsityön museolla.

Tarkistaminen käynnistyi keväällä 2017, kun hankkeen puuhakaksikko Tomi Härmä ja Outi Mulari alkoivat kerätä aiheesta kiinnostuneita yhteen. Kansallispukuraadille toimitetun tarkistuspyynnön allekirjoittivat Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain Seura Pamaus, Karjalainen Nuorisoliitto, Viipurin Pitäjäseura ja Viipuri-säätiö. Puvun viralliseksi tilaajatahoksi tuli Viipuri-säätiö, jolle tarkistuksen yhteydessä valmistetaan niin kutsuttu B-mallipuku. Julkistuksessa esitelty A-mallipuku jää Suomen käsityön museon kokoelmaan.

– Viipuri-säätiön tehtävänä on muun muassa säilyttää, edistää ja tukea Viipuriin liittyvää kulttuuria ja toimintaa. Kansallispuku on mitä hienoin ja näkyvä perinteen ilmentymä, jonka suosio on suurta nykyään myös nuorempien keskuudessa. Siksi Viipuri-säätiö halusi ehdottomasti olla tämän hankkeen vetovastuussa, toteaa Viipuri-säätiön asiamies Tarja Ranta.

Karjalan alueella on tarkistettuja, Kansallispukuraadin hyväksymiä pukuja jo useita: Jääsken, Hiitolan, Kivennavan, Heinjoen, Muolaan, Uudenkirkon, Kuolemajärven, Kaukolan, Lavansaaren, Seiskarin ja Johanneksen naisten kansallispuvut sekä Jääsken, Sortavalan ja Lavansaaren miesten puvut.

Viipurin puvun saaminen tähän joukkoon on kulttuurihistoriallisesti merkittävää. Viipurin kansallispukumalleja on ollut koottuna aikojen saatossa jo kolme erilaista. Karjalaisten keskuudessa tunnetun ja hyvin yleisen Viipurin kansallispuvun esikuvia ei tiedetä, eikä se tyyliltään edusta muita Kannaksen esikuvien pohjalta tarkistettuja pukuja.

– Kaikki nämä aiemmat puvut ovat yhtä arvokkaita, ja niitä voi edelleen ilolla käyttää ja tehdä. Karjalan sydän, Viipuri, ansaitsee ehdottomasti museoesikuviin perustuvan, tarkistetun kansallispuvun. Tämä uusi, Viipurin seudun naisen kansallispuku edustaa hienosti Viipurin alueelle tyypillistä pukeutumista, kertoo Outi Mulari.

Teksti: Tomi Härmä ja Outi Mulari
Kuva: Mari Varonen

Juttu on julkaistu Karjalan Kunnaat 1/2025 -lehdessä. Karjalan Kunnaat -lehti postitetaan Karjalan Liiton jäsenseurojen henkilöjäsenille kotiosoitteeseen neljä kertaa vuodessa: helmi-, kesä-, syys- ja marraskuussa. Jos et vielä ole jäsen, liity helposti tästä >>