Pajatus-klubissa modernia kansanmusiikkia

14.02.2025 14:00

Karjalatalolla Helsingin Käpylässä kokoontuu säännöllisen epäsäännöllisesti uusi musiikkiklubi, jossa esitetään karjalaista kansanmusiikki modernilla otteella.

Pajatus-klubissa Karjalatalolla esiintyjinä 31.1.2025 Anne-Mari Kivimäki Ensemble ja Celenka. Vasemmalla Silja Palomäki (Anne-Mari Kivimäki Ensemble), hänen vieressään Anne-Mari Kivimäki. Takarivissä vasemmalla Devina Boughton (Celenka), Eero Grundström (Celenka), Emmi Kujanpää (Celenka), Timo Väänänen (Anne-Mari Ensemble) ja Karjalan Liiton liittovaltuuston 2. varapuheenjohtaja Kari Pössi. Kuva: Sofia Flygare

 

PAJATUS-KLUBIN VUODEN ENSIMMÄISESSÄ klubi-illassa tammikuun lopussa esiintyi Celenka-yhtye, joka tuo esiin itämerensuomalaista ja balkanilaista musiikkiperinnettä. Vuonna 2013 perustettuun yhtyeeseen kuuluvat Emmi Kujanpää (laulu, kantele), Eero Grundström (harmoni, laulu) ja Devina Boughton (trumpetti, laulu). Musiikissaan Celenka hyödyntää vanhoja arkistotallenteita luoden niiden pohjalta omia, uusia sävellyksiä.

Devina Boughton on juuriltaan suomalaisamerikkalainen. Hänen Oregonissa syntynyt mummonsa oli suomalainen ja isoisovanhemmat Raumalta ja Kälviältä.

– Lapsesta asti olen kuunnellut suomalaista kansanmusiikkia, toteaa Boughton.

Boughton tuli Sibelius-Akatemiaan vaihto-oppilaaksi vuonna 2021 ja on jatkanut musiikin opintojaan siellä. Boughton soittaa trumpettia, laulaa ja säveltää. Hän myös opettaa trumpetin soittoa ja toimii Symbioosikuoron taiteellisena johtajana. 

Eero Grundström kertoo saaneensa musiikkiinsa vaikutteita hänen elämässään mukana olleilta Suistamon evakoilta. Grundströmin instrumenttina on harmoni. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta, missä hän työskentelee nykyisin kansanmusiikin tuntiopettajana.

– Opintojen myötä olen perehtynyt kansanmusiikkiin. Tutkin erityisesti paikallista kansanmusiikkia. Karjalaista harmoniperinnettä ei juurikaan ole. Kaikki musiikki on kuitenkin soitettavissa harmonilla, sanoo Grundström.

Celenka-yhtye tuo sävellyksissään esiin eri alueiden perinteistä kansanmusiikkia modernisoituna.

– Pyrimme säilyttämään kappaleiden alkuperäisen hengen ja tuomaan esiin myös sen, keneltä kappaleet ovat peräisin. Arvostus alkuperäisiä kappaleita kohtaan säilyy uuden luomisesta huolimatta, toteaa Emmi Kujanpää.

Emmi Kujanpäällä on sukujuuria Viipurista. Musiikki on ollut mukana hänen elämässään nuoresta saakka. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin laitokselta 2011 ja toimii parhaillaan musiikkitieteen väitöskirjatutkijana.

Vuodesta 2010 saakka Kujanpää on julkaissut useita albumeja sekä solona että yhdessä eri yhtyeiden kanssa. Villoi varsa -albumi julkaistiin vuonna 2021. Se nostaa esiin karjalaisia laulajanaisia. Yhtyeeltä on tulossa uusi albumi keväällä 2025.

Celenka-yhtyeen muusikot Eero Grundström, Emmi Kujanpää ja Devina Boughton. Kuva: Jenna Pehkonen.

 

ILLAN TOINEN YHTYE oli Anne-Mari Kivimäki Ensemble. Anne-Mari Kivimäen instrumentteina ovat haitari, stom box ja laulu. Yhtyeen muut jäsenet ovat Silja Palomäki (kantele, klarinetti, laulua) ja Timo Väänänen (kantele, nars juh, laulu).

Anne-Mari Kivimäki voitti Vuoden artisti -palkinnon Suomen ensimmäisessä Etnogaalassa 2017. Kivimäen Lakkautettu kylä -konsertti on palkittu muun muassa Saksassa vuoden kansanmusiikkilevynä. Kivimäki on saanut tunnustusta musiikistaan myös Yhdysvalloissa, Venäjällä ja Keski-Euroopassa.

Musiikki tuli Kivimäen elämään jo varhaislapsuudessa. Hän alkoi soittaa pianoa viisivuotiaana ja haitaria yhdeksän vuoden vanhana. Myös Kivimäen pappa soitti haitaria.

– Kolmetoistavuotiaana menin kansanmusiikin leirille ja kiinnostuin musiikin tekemisestä itse. Kansanmusiikki tarjoaa vapauden soittaa ja toteuttaa omia sävellyksiä, kertoo Kivimäki.

Kivimäki on musiikin tohtori.

– Sibelius-Akatemiassa haitari kolahti minulle täysillä. Haitari taipuu hyvin modernin musiikin esittämiseen. Soittaessa voi antaa mielikuvien viedä mennessään. Samalla yhdistyy historia ja nykyisyys.

Hän on säveltänyt musiikkia lukuisiin konsertteihin sekä teatteri ja tanssiesityksiin.

Oman yhtyeen lisäksi Kivimäki soittaa myös Suistamon Sähkössä, joka on julkaissut useita albumeita ja musiikkivideoita.

Kivimäen uusin, Kotiin-niminen albumi julkaistiin helmikuun alussa. Lahden historiallisessa museossa on lauantaina 8.3.2025 klo 13.00 levynjulkaisikonsertti, jossa voi samalla nähdä ja kokea Kotiin – Karjalan kaikuja ja kuvia -näyttelyn.

Teksti: Sofia Flygare

Anne-Mari Kivimäki Ensemblessä esiintyy Timo Väänänen, Anne-Mari Kivimäki ja Silja Palomäki. Kuva: Jenna Pehkonen.