Muolaan uusi kuva-arkisto tutuksi

29.01.2025 12:30

Muolaalaisten Seurassa olemme pitkään kantaneet huolta evakkosukujen piirongeissa ja kenkälaatikoissa säilyneiden, vuosikymmeniä vanhojen valokuvien ja kokonaisten albumien kohtalosta. Koska seuralla ei ole säilytystilaa, lähdimme kartoittamaan muita arkistointimahdollisuuksia.  

Seuran hallitus päätti keväällä 2024 liittyä digitaaliselle Topoteekki-alustalle ja perustaa sinne oman MuolaaTopoteekin kuvien arkistointia varten. Tälle alustalle voimme skannaten liittää kopioita valokuvista sekä tallentaa tietoja kuvista. Seuramme viestintävastaavan, Mirja Mappesin, vetämä työryhmä käynnisti kesällä kuvamateriaalin keräämisen, ja Topoteekistamme löytyy jo nyt kymmeniä kuvia Muolaasta ajalta ennen vuotta 1945. Niitä voi kuka tahansa käydä vapaasti katselemassa Muolaalaisten Seuran kotisivuilta www.muolaa.fi. tai osoitteesta https://muolaa.topoteekki.fi/

Tavoitteemme on jatkaa aineistojen skannausta seuramme eri tilaisuuksien yhteydessä. Meihin voi ottaa myös suoraan yhteyttä ja tarjota omia Muolaan kuviaan tuolta ajalta. Ainoa vaatimus on, että valokuvat ovat alkuperäisiä ja laadultaan riittävän tarkkoja skannattaviksi. Kännykällä albumeista otettuja ”uusiokuvia” emme valitettavasti voi ottaa vastaan. Skannatut valokuvat palautamme omistajillaan, joten kotiarkistot säilyvät entisellään. Topoteekkiin koottuja kuvia ei voi kopioida suoraan alustalta, eikä lähettää eteenpäin, joten myös siltä osin kuvien omistusoikeudet säilyvät ennallaan.

Topoteekistamme voi kuka tahansa hakutoiminnoilla etsiä kuvia kylien tai ihmisten nimillä. Kuvia voi hakea myös teemoittain, esimerkiksi koulukuvia eri puolilta Muolaata. Katsoja voi osallistua arkiston kehittämiseen tunnistamalla kuvista ihmisiä tai kuvanottopaikkoja. Lisäkommentit kirjataan suoraan alustalle, josta työryhmämme tallentaa ne osaksi tunnistetietoja. Näin kuva-arkiston tietopohja laajenee ja tarkentuu yhteistyöllä.

MuolaaTopoteekista voi aikaa myöten tulla aarreaitta muun muassa sukututkijoille, jotka etsivät kirkonkirjoista löytämilleen nimille kasvoja. Topoteekki-työryhmäämme kuuluukin useita muolaajuurisia sukututkijoita, kuten Ulla Paloposki, Elisabeth Uschanov ja Mirja Mappes. Heiltä voi saada opastusta niin Topoteekin toimintaan kuin sukututkimukseenkin.

Teksti: Leena Korppoo
Muolaalaisten Seuran varapuheenjohtaja

Kuvassa työryhmän jäsen Ulla Paloposki tutkimassa ja tunnistamassa Topoteekkiin skannattavia vanhoja valokuvia. Kuva: Leena Korppoo.

Muolaa oli Keski-Kannaksen suurimpia pitäjiä, johon kuului viitisenkymmentä kylää. Asukkaita pitäjässä oli yli 11 000 vuonna 1939.