Länget
14.05.2024 16:31
Kuvan länget tulivat Ruovedelle vuonna 1946 Selma ja Ilmari Pusan evakkokuormassa.
Ehkä teiltäkin on löytynyt ”salaisia koodeja” hevosten längistä. Numerosarja kiinnosti meitä ja kävimme tutkimaan vanhoja matkalaukkuja, jotka sisältävät paljon aineistoa menneiltä ajoilta. Sieltä löytyi oheinen varausilmoitus, jonka löytyminen tuntui aivan uskomattomalta. Monista kertomuksista tiesimme, että isovanhemmillamme oli tuohon aikaan olleet hevoset Poni ja Oiva.
Numerokoodi 795329 ratkeaa seuraavaa lyhennelmää luettaessa: Kotijoukkojen esikunnan lääkintätoimisto selvitti loka-marraskuussa 1939 Suomen hevoskannan, joka virallisten tietojen mukaan, varsat mukaan lukien, oli 386000. Kotialueen hevosottotoiminta oli määrätty kotijoukkojen esikunnalle. Maamme jaettiin yksi tai kaksi kuntaa käsittäviin piireihin ja niille määrättiin hevosottomiehet. Kunnille määrättyjä luovutusnormeja päätettäessä otettiin huomioon kunnan hevoskanta, tilastot hevosten määristä eri kunnissa sekä myös kunnan luonne viljelys- tai metsätalousvoittoisuuteen nähden. Hevosottomiehet kartoittivat kunnan hevoskannan ja lähettivät varausilmoituksen varatun hevosen omistajalle, ja kun sitten liikekannalle pano tapahtui, oli varatut hevoset tuotava kunnassa ilmoituksessa mainittuun paikkaan. Tästä asiasta kuulutettiin hevosten ja ajoneuvojen luovuttamisesta sotavoimain tarpeisiin -kuulutuksella.
Suomen armeijalla oli talvisodan aikana ottohevosia 71805, joista kuoli tai katosi sodan aikana 7204. Jatkosodan aikana ottohevosia oli 62168, joista silloin kuoli tai katosi 14573 hevosta. (Ilmari Ojala 2007, s. 74). Sodan jälkeen hevosia palautettiin muun muassa Ypäjälle, jossa Hevosopiston yhteydessä toimi vuonna 1937 perustettu Valtion hevossiittola, ja täältä omistajat saivat käydä hakemassa oman hevosensa. Monien sotavuosien jälkeenkin hevonen tunnisti tutun isännän huudellessa sitä nimeltä, ja jälleennäkemisen riemulla ei ollut rajaa (Karjala-lehti joulukuu 2007).
Oheisesta varausilmoituksesta ilmenee siis, että kyseessä on Kaukolan hevosottomiespiirin (795) hevosottomiehen mummollemme Selma Pusalle 1.8.1943 osoittama varausilmoitus, jonka mukaan hänen hevosensa Poni varataan sotavoimien käyttöön. Hevonen on jo aiemmin katsastettu ja arvosteltu sotakelpoisiksi. Numero 329 on vastaavasti hevosen numero. Tällä numerokoodilla hevonen merkittiin, ja numeroiden tuli olla tarkoin varausilmoituksessa liitteenä olevien ohjeiden mukaisia. Näin selvisi länkien salainen koodi.
Kuvat ja teksti: Anne-Maarit Pusa-Heittola ja Kyllikki Valkealahti (o.s. Pusa)