Karjalaisen kulttuurin suurtapahtuma Mikkelissä 15.–16.6.2024 Saimaa Stadiumilla

30.05.2024 15:00

Karjalan Liitto
Tiedote
JULKAISUVAPAA

Karjalaisen kulttuurin suurtapahtuma Mikkelissä 15.–16.6.2024 Saimaa Stadiumilla

Valtakunnallisia Karjalaisia kesäjuhlia vietetään Mikkelissä 15.-16.6.2024. Kaikelle kansalle avoimessa tapahtumassa viihdytään karjalaisen kulttuurin ja yhteisöllisyyden äärellä. Tapahtumaviikonloppu tuo esiin Karjalaista kulttuuria seminaari- ja paneelikeskustelujen, hengellisten tilaisuuksien, musiikin, urheilun ja monen muun tapahtuman kautta. Karjalaisia kesäjuhlia järjestetään nykyisin joka toinen vuosi. Mikkelin kesäjuhlat ovat 73. Tapahtumaan toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi kaikki tapahtuman ohjelmasta kiinnostuneet.

Pääpaikkana on monitoimiareena Saimaa Stadiumi, missä järjestetään monista erillisistä tapahtumista koostuvat Karjala-messut. Tapahtumia järjestetään myös useissa paikoissa eri puolilla kaupunkia. Karjalaisten kesäjuhlien järjestäjinä ovat Karjalan Liitto ja Karjalan Liiton Etelä-Savon piiri.

Juhlapuhujana on pääjohtaja Olli Rehn. Tasavallan presidentti Alexander Stubb on tapahtuman suojelija.

Kierrätä Karjalaa Mikkelissä -seminaariteemana

Juhlien teemana on Kierrätä Karjalaa Mikkelissä. Teema tuo esille kestävän kulttuuriperinnön karjalaisuutta, joka edistää perinteisten materiaalien käyttöä ja vastuullista kuluttamista. Juhlateema on myös symbolinen: se kuvastaa kotinsa jättäneiden karjalaisten pitkää kiertomatkaa ja arvokasta perinnettä. Teema välittää ja uudistaa kulttuuriperintöä sekä yhdistää nuoremmat osaksi karjalaisten sukupolvien ketjua.

Teemaan liittyen Saimaa Stadiumilla järjestetään lauantaina 15.6. klo 11.30–13.30 Esiäitien elävä käsityöperinne -seminaari, jossa käsitellään karjalaista käsityöperinnettä. Miten voimme hyödyntää vanhaa perinnettämme, kun teemme uutta?  Pohdimme muun muassa, miten esiäitien kulttuuriperintö näkyy tämän päivän käsityössä, tutustumme kestävään vaateparteen ja muinaispukuihin. Kuullaan myös, miten muotisuunnittelussa voidaan hyödyntää perinteitä ja karjalaista identiteettiä. XAMK esittelee hanketta, jossa on pohdittu, miten perinteet, luovuus ja kulttuuri sopivat kiertotalousajatteluun.

Esiäitien elävä käsityöperinne -seminaarin juontaa artesaani, OTT Katja Tikka. Mikkelin Kalevalaiset ry kertoo ja esittelee muinaispukuja. Käsityönopettaja Maija Malmström tuo ideoita vanhojen materiaalien hyödyntämiseen feresien valmistuksessa. Sanna Vatasen Lankahine-projekti uudistaa karjalaisia perinneneuleita hyödyntäen vanhoja tekniikoita ja materiaalivalintoja sekä kierrätysajattelua noudattaen. Miten Karjala siirtyy kankaille ja muotiin? Aiheesta luennoi palkittu muotisuunnittelija Justus Kantakoski (Kone-säätiön projekti). XAMK on toteuttanut Kiertotalous uudistaa perinteitä -hankkeen, jonka tuloksista kuullaan seminaarin päätteeksi.

Muuttuva, moninainen karjalaisuus -paneelikeskustelun aiheena

Lauantaina iltapäivällä kello 14.00–16.30 ohjelmassa on Muuttuva, moninainen karjalaisuus -paneelikeskustelu, jonka juontajana toimii Karjalan Liiton puheenjohtaja Martti Talja. Keskustelijoina ovat professori Pekka Suutari, Itä-Suomen yliopisto, professori Outi Fingerroos, Jyväskylän yliopisto, päätoimittaja Ilkka Ahtiainen ja toimittaja Maria Veitola.

Panelisteja puhutetaan karjalaisuuden merkityksestä ja moninaisuudesta. Miten Karjala on olemassa eri sukupolville? Kenelle Karjala tai karjalaisuus kuuluu tänään? Karjalan Liitto osallistuu ja haluaa avata omassa piirissään ajankohtaista keskustelua identiteetistä, kielestä ja vähemmistöistä.

Kulttuuriesityksiä ja kirkkohistoriaa

Karjala-messujen lauantain ohjelmassa Saimaa Stadiumilla tuodaan esille myös karjalan kieltä ja murteita. Eiku-ryhmä esittää karjalankielistä kuorolaulua. Mummo ja Joonas -murre-esitys palauttaa mieleen karjalan murteita.

Viipurin hengellinen perintö sanoin ja kuvin -esitelmässä piispa emeritus Seppo Häkkinen esittelee Mikkelin karjalaista kirkollista historiaa ja Viipurin hiippakunnan perintöä Mikkelissä.

Karjala-messut ovat avoinna lauantaina 15.6. klo 9.00–17.00 ja sunnuntaina 9.30–13.30. Sisäänpääsymaksu lauantaina 20 € Karjala-kortilla, muille 25 €. Sunnuntaina Karjala-messuille on vapaa pääsy. Tervetuloa Karjala-messuille!

Perinnepiirakoita ja lasten tapahtumia

Saimaa Stadiumilla sijaitsee myös koko juhlaviikonlopun ajan karjalainen perinnepiirakkakahvila, jossa on myynnissä käsintehtyjä piiraita.

Lapsille on luvassa lauantaina piirakkapaja, missä lapset pääsevät leipomaan. Sunnuntaina lapsille on Karjala-messujen yhteydessä työpaja. Lisäksi Saimaa Stadiumin SupreCorner-aktiviteettipuisto on osana lasten kesäjuhlatapahtumaa.

Muistojen iltakirkko lauantai-iltana tuomiokirkossa

Hengelliset tapahtumat ovat tärkeä osa Karjalaisia kesäjuhlia. Karjalainen kirkkokierros esittelee karjalaista kirkollista esineistöä Mikkelissä.  Kierros alkaa jo perjantaina 14.6. klo 16.00 Mikkelin tuomiokirkosta. Kierroksen aikana käydään tuomiokapitulissa ja se päättyy pitäjänkirkkoon, missä on iltahartaus. Kierroksen vetäjänä toimii piispa emeritus Seppo Häkkinen.

Kirkkokierros jatkuu lauantaina 15.6. klo 16.00 Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkossa. Kierroksen päätteeksi on ehtoopalvelus, jonka toimittaa metropoliitta Arseni yhdessä kirkkoherra Bogdan Grosun avustamana.

Lauantai-iltana kesäjuhlavieraat kokoontuvat tuomiokirkkoon kello 18.00 yhdessä piispa Mari Parkkisen kanssa viettämään Muistojen iltakirkkoa.

Sunnuntaiaamuna kello 9.00 on vuorossa seppelten lasku pitäjänkirkon muistomerkeille. Karjalaisen kansan messu alkaa tuomiokirkossa kello 10.00. Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkossa on liturgia, joka alkaa kello 9.30.

Kulttuuria kuorolaulusta urheilutapahtumiin

Viikonlopun ohjelmaan kuuluvat lisäksi kuorokavalkadi, SM-kyykkäkisa, maraton- ja golfkilpailut sekä iltatilaisuudet kuten Viipurin Lauluveikkojen konsertti Mikkelin tuomiokirkossa ja tanssi-iltamat kulttuuritalo Tempossa.

Juhlakulkue on komeaa katsottavaa

Viikonloppu huipentuu sunnuntaina 16.6. klo 12.00 starttaavaan kansallispukuisten marssijoiden ja lippujen juhlakulkueeseen Mikkelin keskustassa ja päiväjuhlaan Saimaa Stadiumilla kello 15.00. Päiväjuhlassa juhlapuheen pitää pääjohtaja Olli Rehn. Muita puhujia juhlissa ovat muun muassa kirjailija Mari Mörö, kaupunginjohtaja Janne Kinnunen ja maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.

Kesäjuhlat järjestetään pitkälti talkoovoimin, mukana on satakunta talkoolaista pääosin Karjalan Liiton Etelä-Savon piiristä. Yhteistyökumppaneina ovat Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta, Saimaan ortodoksinen seurakunta ja Mikkelin kaupunki.

Lisätietoja

Kulttuurituottaja Mervi Piipponen, Karjalan Liitto, mervi.piipponen@karjalanliitto.fi, p. 040 583 9295.
Juhlatoimikunnan puheenjohtaja Eija Vänskä-Sinkkonen, p. 040 8292 706.

Karjalan Liitto on valtakunnallinen karjalaisen kulttuurin järjestö, jossa on noin 18 000 jäsentä yli 300 yhdistyksessä eri puolilla Suomea. Lahdesta vuonna 1949 käynnistyneet kesäjuhlat ovat jatkuneet katkeamattomana ketjuna koronavuosia lukuun ottamatta tähän asti. Kesäjuhlia on vietetty eri puolilla Suomea, ja monilla paikkakunnilla useaan kertaan. Mikkelissä juhlat on järjestetty aiemmin vuosina 1986 ja 2001. Aiempien kesäjuhlien kävijämäärät ovat olleet noin 10 000–15 000. Runsasta osanottoa odotetaan Mikkeliinkin. Edellisen kerran juhlittiin Raumalla vuonna 2022.

www.karjalaisetkesajuhlat.fi
www.facebook.com/karjalaisetkesajuhlat
www.karjalanliitto.fi