Jauhovakka

14.05.2024 16:22

Koivun tuohesta tehty vinopunontainen jauhovakka on peräisin Karjalankannakselta Kaukolan pitäjästä.

Sen on tehnyt isoäitini Varpu Eerikintytär Kiiski (s.5.11.1871 Kaukola, k. 13.3.1956 Ruovesi). Hänellä oli taito valmistaa tuohesta monenlaisia käyttöesineitä. Olipa tekeillä sitten tuohiastia tai vaikkapa virsut, niin koivuista kiskotut pitkät tuohet hän viimeisteli tarkoin tasavahvoiksi ja tarvittaessa sopivasti kapeneviksi nauhoiksi, joiden ansiosta käyttöesineistä tuli lujia ja tiiviitä.

Kuvassa oleva jauhovakka oli lastattu mukaan tarpeellisten käyttöesineiden joukkoon, kun lähdettiin evakkomatkalle kohti uutta tuntematonta.

Vakkaan laitettiin leivontapäivänä ruisjauhoa ja se nostettiin pöydälle. Siitä oli kätevää lisäillä jauhoa leivinlaudalle tarpeen mukaan; leivottiinpa siten ruisleipiä, lanttukukkoja, kalakukkoja tai vaikkapa piiraita – etenkin niitä aitoja pyöreitä perunapiiraita! Ruistaikina valmistui Kaukolasta niin ikään tuodussa taikinatiinussa, jota ei ikinä pesty. Siten hapanleivän juuri säilyi tiinun pohjalla ja reunoilla. Näin kotoinen ruisleivän maku säilyi myös uusilla asuinsijoilla.

Jauhovakka palveli evakkomatkankin jälkeen alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan Ruovedellä vielä vuosikymmeniä, mutta nyt se on jo päässyt arvoiselleen paikalle takan päälle muistuttamaan meitä aiempien sukupolvien ainutlaatuisista käsityötaidoista.

Kuva ja teksti:  Pekka Kiiski

Kuva: Jauhovakka, mitat: pituus 40 cm, leveys 30cm, korkeus 13cm.