Puhetta Piirakasta -seminaarisarja: Joensuu 20.3., Puumala 21.3. ja Taipalsaari 22.3.
26.02.2024 10:28
Puhetta Piirakasta -seminaarisarja 20.-22.3.2024
Puhetta Piirakasta-tapahtumakokonaisuus nostaa esiin itäsuomalaiset perinneleivonnaiset.
Puhetta piirakasta, Joensuu
Aika: 20.3.2024 klo 13-16
Paikka: Honkavaaran Perinnepiha, Rekivaarantie 22, 82200 Hammaslahti
Karjalanpiirakasta, riisipiirakasta tai piiroosta on moneksi! Pohjois-Karjalassa siitä on tehty osa elintarviketuotantoa, mutta perinne elää aidosti edelleen. Nimisuoja on tärkeä osa aidon karjalanpiirakan säilymisessä – vai onko? Onko teollisesti valmistettu piirakka piirakka ensinkään? Puhutaan piirakasta seuraavien alustusten innoittamina:
Joensuun seminaariohjelma
Karjalanpiirakan nimisuoja ja merkitys Pohjois-Karjalan elintarviketuotannossa
Johanna Rinnekari, yritysasiantuntija & Karelia à la carte -verkoston koordinaattori
MKN Itä-Suomi / ProAgria Itä-Suomi
Martat piirakkaperinteen ylläpitäjinä
Heli Hjälm, toiminnanjohtaja, Pohjois-Karjalan Martat
Kotileipomo Sorsan piirakkatarina
Anna-Liisa Karpathakis, yrittäjä, Kotileipomo Anna-Liisa Sorsa
Puhetta erikoispiirakoista
Sini Ryynänen, Tmi Ninukka
Pielispakari – Maailman suurin Karjalanpiirakan valmistaja
Erkki Timonen, toimitusjohtaja, Pielispakari Oy
Julkistetaan Piirakan Piällinen-kisa!
- mitä muuta piirakan päälle kuin munavoi?
Kaikille avoin, vapaa pääsy.
Puhetta Piirakasta, Puumala
Aika: 21.3.2024, klo 13-16
Paikka: Okkolan lomamökit, Ylössaarentie 15, 52200 Puumala
Niinisaareen kuljetaan Hätinvirran lossilla. Varaa muutama minuutti aikaa virran ylitykselle ja nauti saareen tulosta.
Puumalan ohjelma
Vierailemme karjalanpiirakkataituri Paula Okkolan vieraana Puumalan Niinisaaressa, jossa Paula emännöi Okkolan lomamökkejä ja ravintola Niinipuuta. Yksi Paulan tärkeimmistä palveluista on Emännän karjalanpiirakkapaja.
Osallistumme Paulan Karjalanpiirakkapajaan ja Puhetta piirakasta -osiossa kuulemme, miten Paula on luonut Piirakkapaja-konseptinsa. Mietimme yhdessä, voisimmeko tuotteistaa muutkin perinneherkut samalla tavoin? Millaisia uusia tuotteita perinneleivonnaisten ympärille voisi syntyä? Keskustelussa mukana myös Taste Saimaa Ambassador Anni Korhonen.
Mukaan mahtuu 15 osallistujaa.
Puhetta piirakasta, Taipalasaari
Aika: 22.3.2024, klo 13-16.30
Paikka: Taipalsaaren Wanha Kunnantupa, Kirkonrantatie 3, 54920 Taipalsaari
Puhetta piirakasta -tapahtumasarjan huipentaa karjalaisen piirakkaperinteen seminaari, jossa esitellään Karjalan alueen runsasta piirakkaperinnettä aina sultsinasta sulhaspiirakkaan ja lepuskasta lanttusupikkaaseen. Perinneherkku-maistiaisia tarjoavat Taste Saimaa Ambassadorit Ulla Liukkonen ja Anni Korhonen. Lisäksi pohditaan, millainen perinneherkku saa EU:n nimisuojan ja mitä on karjalainen perinnevege? Seminaarin päättävässä paneelikeskustelussa pohditaan piirakan syvintä olemusta ja ruokaperinteen merkitystä tämän päivän ihmiselle.
Taipalsaaren ohjelma
klo 13.00 Tilaisuuden avaus
Mervi Piipponen, Karjalan Liitto
Sari Kaasinen, hankejohtaja, Saimaa European Region of Gastonomy Management 2023-2025 hanke
klo 13.10 Karjalaisten perinnepiirakoiden runsautta!
Etelä-Karjala: Ulla Liukkonen, Taste Saimaa Ambassador
Pohjois-Karjala: Anni Korhonen, Ruokavaikuttaja, Taste Saimaa Ambassador
Rajantakainen Karjala: Kirsi Limatius ja Ahti Luukkonen
klo 13.50 Erityiseksi todettu - mitä ovat EU:n nimisuojatut ruuat?
Marjo Särkkä, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti
klo 14.15 Eteläkarjalainen ruokakulttuuri ja Ruokamaakunta NYT,
Intendentti Satu Ståhlberg ja ts. amanuenssi Noora Niemi, Lappeenrannan museot
klo 14.30 Kahvitauko
klo 15.00 Karjalaista perinnevegeä
Tietokirjailijat Anniina Ljokkoi ja Liisa Kaski
klo 15.40 Paneelikeskustelu: Puhetta piirakasta
Pohditaan piirakan syvintä olemusta ja ruokaperinteen merkitystä tämän päivän ihmiselle. Keskustelussa mukana: mm. Anni Korhonen, Paula Okkola.
klo 16.30 Seminaari päättyy
Kaikille avoin, vapaa pääsy.
Puhetta piirakasta -seminaarisarjan yhteistyökumppaneina ovat Karjalan Liitto, Karjalan Liiton Etelä-Karjalan piiri, MKN Itä-Suomi / ProAgria Itä-Suomi, Pohjois-Karjalan Martat, Helsingin yliopisto / Ruralia-instituutti ja Lappeenrannan Museot.
Taustatietoa seminaareista
Karjalanpiirakalla on nimisuoja, mutta piirakka tai piiroo, kuten myös sanotaan, taipuu moneksi – myös trendikkääksi vegaaniseksi herkuksi. Kokoonnumme Taste Saimaa-hengessä kaikissa kolmessa maakunnassa puhumaan piirakasta. Puhumme nimisuojan lisäksi markkinatilanteesta, pääsemme piirakkapajaan ja mietimme, olisiko muistakin perinneleivonnaisista tuotettavissa uusia palveluja ja tuotteita. Mietimme ruokaperinteen merkitystä tämän päivän ihmiselle.
Jokaisessa tilaisuudessamme on oma teemansa ja paikkoja seminaareihin on rajallisesti. Varaa oma seminaaripaikkasi ilmoittautumalla ennakkoon tapahtuman ilmoittautumislinkistä. Tervetuloa mukaan!
Tapahtumasarja huipentuu Karjalan Liiton Piirakkamestaruuskisoihin, jotka järjestetään Saimaan Ammattiopisto Sampon tiloissa lauantaina 23.3.2024. Osoite: Pohjolankatu 12, 53100 Lappeenranta.