Karjalan Liitto ry
Vuoden karjalainen ruoka ja leivonnainen
Vuosi 2024
Karjalan Liiton perinnetoimikunta on valinnut vuoden 2024 ruoaksi raastemaksapihvit. Raastemaksapihvit valmistetaan siten, että perinteisen maksapihvireseptin aineksiin lisätään juuresraastetta. Porkkana, peruna ja punajuuri sopivat hyvin raastemaksapihvitaikinan lisukkeeksi. Muitakin juureksia, kuten bataattia ja palsternakkaa voi käyttää.
Karjalan Liiton vuoden 2024 leivonnaiseksi perinnetoimikunta valitsi lanttukukon. Ruistaikinakuoren sisään laitetaan lanttulohkoja tai ohuita siivuja. Kukkoa paistetaan leivinuunissa useita tunteja. Ruokaisa leivonnainen soveltuu niin ruoka- kuin kahvipöytäänkin. Lanttukukkoreseptejä löytyy niin karjalaiseen, savolaiseen kuin vaikkapa kainuulaiseen tapaan valmistettuna. Lanttukukon serkku on kalakukko, jolle on myönnetty Euroopan unionin elintarvikkeiden ”Aito perinteinen tuote” -nimisuoja.
Punajuuri sopii hyvin yhdeksi raastemaksapihvien raaka-aineeksi.
Vuosi 2023
Vuoden 2023 ruoaksi Karjalan Liiton perinnetoimikunta on valinnut silakkapihvit ja kaalisalaatin. Valinnalla halutaan nostaa kahden monikäyttöisen ja edullisen raaka-aineen arvostusta. Kalalla on ollut tärkeä osuus karjalaisessa ruokavaliossa. Silakkaa pyydettiin erityisesti Suomenlahden rannikkoseuduilla.
Kaalia Karjalassa käytettiin runsaasti ja sillä oli monenlaisia valmistustapoja. Salaattia tehtiin esimerkiksi puolukoiden kanssa.
Perinteiset silakkapihvit
1 kg silakoita tai 600 g silakkafileitä
1 dl ruisjauhoja
suolaa, valkopippuria
hienonnettua tilliä tai ruohosipulia
Paistamiseen: voita tai margariinia
- Perkaa ja huuhtele silakat varovasti kylmässä vedessä.
- Poista selkäruodot ja selkäevät.
- Sekoita esimerkiksi voipaperin päällä jauhot ja mausteet.
- Levitä puolet fileistä nahkapuoli alaspäin jauhoseoksen päälle. Ripottele fileille hiukan suolaa, pippuria ja hienonnettua tilliä.
- Nosta loput fileet päälle ja jauhota pihvit toiselta puolelta.
- Kun rasva on hiukan ruskistunut, laita pihvit pannulle kypsentymään.
- Paista pihvejä noin 3-4 minuuttia kummaltakin puolen.
Perunavatruska
Vuoden leivonnaiseksi valittiin karjalaisista piirakoista vähemmän tunnettu herkullinen perunavatruska. Vatruskan täytteenä on usein riisiä, mutta täytteenä käytetään esimerkiksi sieniä.
Taikina
1 l soseutettua perunaa
80 g voita
1 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
Lisää voi ja suola kuumaan perunasoseeseen. Kun perunasose on jäähtynyt, alusta jauhot taikinaan. Taikinasta tehdään pyöreitä ohuita kakkaroita.
Täyte 1
250 g metsäsieniä
2 dl irtoriisiä
1 pieni sipuli
2-3 rkl kermaa
valkopippuria, suolaa
Ryöppää sienet ja paloittele sipulit pieneksi. Keitä riisit ja lisää sienimuhennokseen. Lisää kerma ja sekoita hyvin. Lisää mausteet.
Levitä täytettä kuoren toiseen reunaan ja sulje puolikuun muotoiseksi. Paistetaan 250 asteessa vaaleanruskeiksi. Voidellaan voisulalla.
Täyte 2
4 dl riisiä
8 dl vettä
2 rkl voita
suolaa
Piirakkaviikko
Katso videot Facebook Livestä:
Maanantai: Lanttusupikas
Tiistai: Karjalanpiirakka
Keskiviikko: Pyörö, pyörönen, kukkonen, tapuntainen
Torstai: Sultsina
Perjantai: Keitinpiiras, sulhaspiirakka
Lauantai: Perunapiirakka
Sunnuntai: Vatruska