Karjalan Liitto ry
Vuoden 2025 karjalainen ruoka ja leivonnainen
Karjalan Liiton perinnetoimikunta on valinnut vuoden 2025 ruoaksi lihamurekkeen ja leivonnaiseksi pyörön.
Pyörö on avonainen uunipiirakka, joka on peräisin Karjalasta. Alkujaan täytteenä käytettiin ohra- tai talkkunapuuroa. Pohjasta leivotaan melko paksu. Täyte levitetään melkein reunoille asti. Reunoja ei käännetä päälle. Täytteen tulee olla kiinteää, jotta se ei valu pois pohjan päältä. Pyöröjä on tehty myös hapan- tai kauraleipätaikinasta, jolloin täytteenä oli talkkunaa, perunamuhennosta, ryynipuuroa tai herneitä. Joissain ohjeissa taikinasta pyöritellään pallo, jonka keskelle painellaan täytettä varten pieni syvennys, koppero. Historiallisesti vehnän yleistymisen myötä vehnäpyöröjä alettiin tehdä kahvileiväksi monenlaisin täyttein. Usein mannapuurolla täytetyt, halkaisijaltaan noin kymmensenttiset vehnäpyöröt olivat suosittuja kahvileivonnaisia esimerkiksi 1930-luvun Karjalassa.
Pyörö
Taikina:
3 dl piimää
1 dl vettä
25 g hiivaa (½ pakettia)
2 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
50 g rasvaa (sulaa)
4 dl vehnäjauhoja sekä hiivaleipäjauhoja
Sekoita piimästä, vedestä, hiutaleista ja hiivasta ”juuri ”kuplimaan kahdeksi tunniksi. Lisää suola, jauhot ja rasva taikinapohjaan. Tee mahdollisimman löysä taikina. Leivo taikinasta pieniä pyörösiä. Anna pyörösten nousta puoli tuntia. Paina juomalasin pohjalla pyörösiin monttu, johon laitat täytteen. Täytteenä voit käyttää mannapuuroa, riisipuuroa tai perunasurvosta. Paista pyöröt 220 asteessa n. 15 min. Voitele kuumana sulalla voilla ja nauti.
Lihamureke
2 dl kermaviiliä
1½ dl korppujauhoja
2 kpl sipulia
2 kpl valkosipulin kynttä (halutessasi)
500 g jauhelihaa
1–2 munaa
1 tl suola
maustepippuria (jauhettu)
Sekoita kermaviilin joukkoon korppujauhot. Turvota 10 min. Silppua sipulit. Lisää kaikki aineet viilin sekaan ja sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta kostutetuilla käsillä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai pitkänomaiseen vuokaan mureke. Paista 200 asteessa n. 50 min.
Katso videot Facebook Livestä:
Maanantai: Lanttusupikas
Tiistai: Karjalanpiirakka
Keskiviikko: Pyörö, pyörönen, kukkonen, tapuntainen
Torstai: Sultsina
Perjantai: Keitinpiiras, sulhaspiirakka
Lauantai: Perunapiirakka
Sunnuntai: Vatruska