Karjalan Liitto ry
Viikon seura nro 45
Karhulan Karjalaiset tarjoaa Vauvojen päivän tapahtumassa karjalaiset rotinat tapahtumaan tulleille lapsiperheille. Vauvat saavat myös sukat lahjana.
Viikon seura nro 45: Karhulan Karjalaiset ry
Tällä viikolla tutustutaan Karhulan Karjalaisten toimintaan! Otetaan seuraesittelyn alkuun heti eräs mieleenpainuva tapahtuma seuran menneiltä vuosilta. Paikkakunnalla oli toimitettu Munkholman Praasniekkaa perinteisesti, mutta perinne oli päässyt katkeamaan. Niinpä Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi seura järjesti praasniekan yhteistyössä ortodoksisen seurakunnan sekä Kotkan, Tavastilan ja koivistolaisten Karjalaseurojen kanssa elokuussa 2017. Ohjelmassa oli ristisaatto Langinkoskelta Munkholmaan. Siellä järjestettiin ortodoksinen seremonia pyhitetyn veden kaivolla ortodoksisen kuoron ja pappien toteuttamana. Juhlapuheen piti Karjalan Liiton silloinen toiminnanjohtaja Satu Hallenberg. Karhulan Läntinen torvisoittokunta piti huolta tilaisuuden musiikista, kun taas Salusiinin kansantanssiryhmä esitti vauhdikkaita tansseja kansallispuvuissa. Tilaisuudessa kuultiin myös tasokas runosikermä sekä muuta ohjelmaa ja yhteislaulua. Karjalaseurat myivät piirakoita ja muita tuotteita. Tilaisuudessa oli kaikkiaan parisataa henkeä vauvasta vaariin. Kuulostaa hienolta tapahtumalta!
Tämän vuonna 1946 perustetun ja tällä hetkellä 63 jäsentä käsittävän yhdistyksen toimintaan kuuluvat tarinaillat kahdesti kuussa sekä yksi kerho- ja pannarikahvipäivä. Lisäksi ohjelmassa on säännöllisesti piirakanleipomista, myyjäisiä, lapsille ja nuorille suunnattuja piirakkakursseja ja askarteluiltoja sekä kulttuuri- ja kotiseuturetkiä. Lisäksi seura järjestää runo- ja lauluiltoja ja vuosittain odotetun koko perheen tapahtuman eli joulun puurojuhlan.
Seura ylläpitää monia hienoja karjalaisia perinteitä niin yksin kuin yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Seura järjestää karjalaisia kinkereitä yhdessä Kotka-Kymin seurakunnan kanssa vuosittain ja saman yhteistyökumppanin järjestämässä ”Vauvojen päivässä” seura tarjoaa karjalaiset rotinat tapahtumaan tulleille lapsiperheille sekä muille tapahtuman toimitsijoille. Tässä yhteydessä tarjotaan karjalanpiirakat munavoilla, pullakranssi, kahvikakku sekä pikkuleipiä. Vauvat saavat myös sukat lahjana. Tapahtuma on jo perinne ja seuran tuen osoitus kotkalaisille lapsiperheille. Myös virpomisperinnettä ylläpidetään ja tehdään tutuksi nuorille esimerkiksi virpomalla kaikki pääsiäismyyjäisissä käyvät henkilöt. Seurasta todetaan, että nämä perinteet ovat olleet nuorille perheille hyvin vieraita, mutta iloisesti vastaanotettuja.
Yhteistyötä tehdään myös muilla tavoin. Seuralla on Tavastilan Karjalaseuran ja Koivistolaisten kanssa muun muassa yhteinen Karjalaan jääneiden vainajien muistopatsas. Siitä huolehditaan yhdessä muun muassa siten, että kukitukset hoidetaan vuorollaan kolmesti vuodessa. Itsenäisyyspäivänä seura osallistuu Kotka-Kymin seurakunnan järjestämään juhlalliseen seremoniaan, mihin osallistuu monia muitakin järjestöjä. Tilaisuuteen kuuluu jumalanpalvelus, seppelekulkue, seppeleenlaskut, ohjelma sankarihaudoilla sekä kirkkokahvit ohjelmineen. Erityisesti Tavastilan Karjalaseuran kanssa on paljon muutakin yhteistyötä, kuten kimppakyydit Kymenlaakson piirin sekä Liiton tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Yhteistyökumppani on myös ollut Kotkan Karjalaseura, paikallinen ortodoksinen seurakunta, Kotkan kaupungin eri toimialat sekä Runoryhmä Kimara.
Seurasta lähtee terveisiä sekä Liitolle että muille seuroille. Liiton osalta nähdään hyvänä se, että Liitto ottaa huomioon myös pienet seurat. Muille seuroille lähetetään seuraavanlaisia terveisiä: ”Pidetään yllä tietoisuutta karjalaisesta kulttuurista ja perinteistä sekä koitetaan saada nuoria mukaan”.
Tutustu seuran kotisivuihin osoitteessa www.karjalanliitto.fi/karhulankarjalaiset