Karjalan Liitto ry
Viikon seura nro 25
Paimion Karjalaseura on aktiivinen kulttuurijärjestö, joka pyrkii kaikessa toiminnassaan vaalimaan karjalaista kulttuuriperintöä laaja-alaisesti sen eri muodoissa.
Viikon seura nro 25: Paimion Karjalaseura ry
Paimion Karjalaseura ry perustettiin vuonna 1945 ja nyt vuonna 2021 jäseniä on 232. Paimion Karjalaseura on aktiivinen kulttuurijärjestö, joka pyrkii kaikessa toiminnassaan vaalimaan karjalaista kulttuuriperintöä laaja-alaisesti sen eri muodoissa.
Toimintaperiaatteena on ollut tarjota jokaiselle jotakin mielenkiintoista ohjelmaa. Vakiintunut yhteistyö Paimion kaupungin eri toimialojen, erityisesti Paimion kaupunginkirjaston kanssa on mahdollistanut korkeatasoiset luennot, joita on pidetty kaupungintalon Paimiosalissa. Suomen täyttäessä 100 vuotta järjestettiin Paimion Opiston kanssa yhteistyössä luentosarja. Luennot ovat yksi suosituimmista tapahtumamuodoistamme, jonne on monesti kokoontunut satapäinen joukko kuulijoita. Seurakunnan kanssa yhteistyössä pidetään joka toinen vuosi Karjalaisen kansan messu kirkkokahvien kera. Yhteistyökumppanina on ollut ja on myös käsityömuseo Miila. Siellä järjestettiin Käspaikka-näyttely.
Perinteenä on ollut jo usean vuoden ajan valita vuoden virvottava vähän ennen pääsiäistä, palmusunnuntain aikoihin. Virvottavaksi valitaan henkilö, joko seuramme aktiivinen toimija tai yhteistyökumppani. Vuosikokousten yhteyteen on järjestetty jäsentemme iloksi myös laulu- ja runoesityksiä sekä pitäjäesittelyjä. Iltamat, ohjelmineen ja tansseineen, ovat olleet oikein suosittuja ja niitä jatketaan varmasti kun tilanne taas sallii.
Karjalaseuramme siirtää karjalaisia perinteitä myös seuraaville sukupolville. Päiväkotilapsien kanssa olemme leiponeet karjalanpiirakoita. Tähän mennessä olemme vierailleet jo viidessä eri päiväkodissa. Myös rotinaperinnettä elvytetään, rotinarinkeli, piirakoiden ja muiden herkkujen kanssa on mieluinen tuliainen lapsen syntymän jälkeen nuorelle perheelle.
Tapahtumien lisäksi järjestämme jäsenillemme säännöllistä ohjelmaa. Hyvän vastaanoton jäseniltämme sai Muistat sie? -ryhmä, jossa evakkomatkan kokeneita jäseniämme kokoontui muistelemaan niin lapsuuttaan menetetyillä alueilla kuin myös evakkoon lähdön kokemuksia. Käsityöpiiri on kokoontunut noin kerran kuukaudessa ja siellä on harjoiteltu esim. pirtanauhojen tekoa sekä muita vanhoja käsityötapoja.
Toimintamme ei ole keskittynyt pelkästään Paimioon, vaan pyrimme järjestämään kotiseutumatkoja ja teatterimatkoja vuosittain. Olemme tehneet yhteistyötä muiden karjalaseurojen kanssa. Esimerkiksi Sauvon Karjalaseuran kanssa on pidetty vuorovuosina yhteiset pikkujoulut ja yhteisiä konsertti- tai kokousmatkoja.
Karjalaseuramme on tehnyt kaksi isompaa teosta. Pääteasema – Karjalaiset Paimiossa -kirja ja Evakkovaellus-kuvaelma. Pääteasema – Karjalaiset Paimiossa -kirja julkaistiin 2015, silloin seuramme täytti 70 vuotta. Kirjan kannessa on kuva taiteilija Raili Mikkosen suunnittelemasta Pääteasemalla-patsaasta, joka löytyy Paimion kirkkopuistosta. Patsas paljastettiin vuonna 1995, seuramme täyttäessä 50 vuotta. Evakkovaellus-kuvaelma vuodelta 2014 on ollut yksi seuramme historian vaikuttavin tapahtuma. Kuvaelma kertoi evakkojen tulosta Paimioon. Kuvaelmaa työsti valtava joukko, sillä siinä oli mukana noin 100 näyttelijää sekä jäseniämme että Paimion kesäteatterin näyttelijöitä. Myös hevosia ja lehmiä oli näyttelijöinä. Esitystä oli seuraamassa noin 500 ihmistä sekä Paimiosta että lähikunnista.
Seuramme on ottanut haltuun nykyajan viestintäkanavat. Tietokoneiden ja sosiaalisen median vaikutus on nykyhetkessä melkoinen, joten olemme panostaneet viestinnässämme nettisivujen lisäksi myös Facebook-päivityksiin. Näiden välineiden kautta olemme pitäneet yhteyksiä yllä jäseniimme näin koronankin aikana. Yksi suosituimmista korona-ajan Facebook-kampanjoistamme on ollut Karjalaiset perinneruuat, jossa kuukausittain on julkaistu joku karjalaista identiteettiä kuvaava ruoka- tai leivontaohje.
Odotamme, niin kuin muutkin, että pian pääsisimme taas kokoontumaan yhteen ja toteuttamaan uusia karjalaisia yhteen tuovia toimintaideoitamme.
Tutustu myös seuran kotisivuihin sekä Facebook-sivuun.
Oheinen Viikon seura -juttu on poikkeuksellisesti kokonaisuudessaan seuran omasta kynästä.