Vahvialan kirkonkylän/Sipilän kylän elinkeinot

Heinätöissä

Sipilän kylän pääelinkeino oli maanviljelys.....

Pellavatalkoissa Ollamäellä

Pellavatalkoot Ollamäellä 1930-luvulla(om. Hannes Sipiläinen)

Elinkeinot Kirkonkylässä

Vahvialan Maidon myyntiosuuskunnan "Maitolan" ja osuuskunnan johtokuntaa, (vas.) tuntematon, Anton pankka, Juho Sipiläinen, Juho Käki, Elias Anttolainen ja Vilho Anttolainen. "Ennen Maitolaa pienten tilojen maito kerättiin tiettyihin paikkoihin, joista talot sitten vuorollaan huolehtivat hevoskuljetukset Viipuriin. Voinvientiosuusliike Valio ryhtyi rakentamaan maitotaloja joihin oli lyhyt matka tuoda maito, Valio kuljetti maidon pitkälavaisella kuorma-autolla Viipuriin ja maksoi tuottajille maitotilin. Maitola sijaitsi VPK:n lavan vieressä Viipuriin menevän tien varrella.", teksti kirjasta Silviisii Sipiläs VAHVIALAN KIRKONKYLÄ, Antero Altin 2001. Kirkonkylän. 1934 (Inkeri Mukkula).

Elinkeinot Kirkonkylässä

Kunnan pääelinkeino oli maatalous. Anttolaisen Matsen talo taustalla ja talon ulkorakennukset. Kuvassa tehdään heinää Ollamäen pellolla. Kirkonkylä 1930-luku? (Inkeri Mukkula).

Elinkeinot Kirkonkylässä

"Kotiteollisuus" oli Kirkonkylässä vilkasta. Korimestareina tunnettiin Ermon Isu ja Turusen Juho. Heikki Nurmi (Nurmela, 14) tunnettiin myös Sipilän kylän korimestarina, joita hän kävi Viipurin torilla myymässä. Myöhemmin koritekijöinä olivat myös Anton Sipiläinen ja Juho Vahvelainen Autiosta. Sepistä alansa taitavimpana pidettiin Antti Vahvelaista ja erityisesti hänen poikaansa Anton Vahvelaista sekä Heikki ja Juho Sipiläistä. (Silviisii Sipiläs VAHVIALAN KIRKONKYLÄ, Antero Altin 2001). Kirkonkylä, Nurmela, 1940-1942 (Eija Jykylä).

Elinkeinot Kirkonkylässä

Anton Vahvelainen (1891), kylän sepistä taitavin. Kirkonkylä. (Inkeri Mukkula).

Elinkeinot Kirkonkylässä

Saippuatehtaalla Nurmissa kävi kirkonkylästä töissä mm. Lydia Vahvelainen (Männikkö 9) ja Ala-Anttilasta (57) Eeva Sipiläinen. Kirkonkylä 1930-luvun alku? (Eila Lahtinen).

Elinkeinot Kirkonkylässä

Kuvassa Emil Nurmi Nurmelan talosta (14). Tämä kuva on kuvattu Nurmin Kosken voimalaitoksella. Kirkonkylä, 1920 luvun puoliväli (Eija Jykylä).

Elinkeinot Kirkonkylässä

Valokuva on otettu 1942 Nurmissa Nurmin kumitehtaalla jossa Emil Vahvelainen Männikön talosta ( 9) työskenteli. Hän teki mm. kengän kumikorkoja. Emil on kuvassa 6. vasemmalta ja naapurin poika Erkki Nurmi Kujalan talosta (15) on 5. poika vasemmalta. Ensio Sipiläinen? on 8. vasemmalta tyttöjen keskellä. Emil Vahvelainen siirtyi sodan jälkeen Nokian kumitehtaalle jatkamaan samaa työtä eläkkeelle jääntiin asti jota hän teki aiemmin Nurmissa. Kirkonkylä, 1942 (Eija Jykylä).

Elinkeinot Kirkonkylässä

Valokuva on otettu 1942 Nurmissa Nurmin kumitehtaalla jossa Emil Vahvelainen Männikön talosta ( 9) työskenteli. Hän teki mm. kengän kumikorkoja. Emil on kuvassa 2. vasemmalta ja naapurin poika Erkki Nurmi Kujalan talosta (15) on 4. poika vasemmalta. Ensio Sipiläinen? on 5. vasemmalta.. Kirkonkylä, 1942 (Sirkka Törmä).

Elinkeinot Kirkonkylässä

Valokuva on otettu 1942 Nurmissa Nurmin kumitehtaalla jossa Emil Vahvelainen Männikön talosta ( 9) työskenteli. Emil on kuvassa 2. oikealta ja Ollamäen Ensio Sipiläinen? on 3. oikealta. Kirkonkylä, 1942 (Sirkka Törmä).

Elinkeinot Kirkonkylässä

Valokuva on otettu 1942? Nurmissa Nurmin kumitehtaalla jossa Emil Vahvelainen Männikön talosta ( 9) työskenteli. Emil on kuvassa 4. oikealta ja naapurin poika Erkki Nurmi Kujalan talosta (15) on 2. poika vasemmalta. Ensio Sipiläinen? on 1. oikealta.. Kirkonkylä, 1942 (Sirkka Törmä).

Elinkeinot Kirkonkylässä

Pellavanloukotustalkoot Ollamaäen saunalla. Vasemmalta: 1. Miina Sipiläinen (Seppälä), 2. Kerttu Vahvelainen (Rajala), 3. Miina Sipiläinen (Ollamäki), 4. tuntematon, 5. Maila Sipiläinen, 6. Aune Anttolainen (Matse), 7. Sohvi Sipiläinen, 8. Eeva Reiva (Rantamaa). Kirkonkylä, 1936 (Inkeri Mukkula).