Talo nro 33 Hiilikanta

Hiilikannan (puhekielessä Hilkana) tila sijaitsi Järvenpään kylän länsipäässä varsin kaukana, noin viiden kilometrin päässä, muusta kyläyhteisöstä. Tie kyläyhteisöön kiersi muiden kylien kautta ja matkaa kertyi yli kaksinkertaisesti. Oli siis luonnollista, että talon väki oli enemmän tekemisissä lähikylien naapureiden kuin muun kyläyhteisön kanssa.

Valitettavasti tilan asiakirjat ovat hävinneet sodan myrskyissä ja useiden muuttojen yhteydessä, mutta jotakin muistitietoa on säilynyt. Tarinan mukaan Antti Matinpoika Puusteli (syntynyt 12.11.1850 Säkkijärven Karvalan kylässä) oli kyläilemässä, mahdollisesti sukuloimassa, Hiilikannan naapurissa Turusella. Keskustelussa tuli esille, että lähellä oli iso naapuritalo, Hiilikanta, jossa oli isännän paikka vapaana. Talossa oli vain yksi tytär eikä lainkaan poikia. Antti oli siinä vaiheessa omien sanojensa mukaan seilannut ”seitsemät meret” ja oli ilmeisesti kypsä asettumaan aloilleen. Antin kosioretkestä tuli menestys, ja hän avioitui 7.5.1864 syntyneen Vappu Heikintytär Vahvelaisen kanssa 4.12.1881. Näin Antista tuli Hiilikannan isäntä. Sukunimestä Puusteli on useita versioita riippuen lähteestä. Se on kirjoitettu muotoon Puustel, Puustell, Puusteli tai Puustelli. Puusteli oli virallisesti käytetty muoto aina 1950-luvulle, kunnes Mikkelin arkistoista löytyneiden kirkonkirjojen mukaan virallisen kirjoitusasun tulikin olla Puustelli.

 

Isojaon aikaisista tapahtumista kerrottaessa nimeä Hiilikanta ei ole mainittu. Sitä vastoin Järvenpään maarekisterissä on merkintä: Lohkaistu talosta N:1 tässä kylässä Kuvernöörin päätöksellä 1879 21/10… Tästä osasta (16) lohottu 47,94 ha… josta syntynyt uusi tila N:2. Tilan nimi oli Hiilikivi; viljeltyä maata oli 3,38 ha ja viljelyskelpoista sekä metsämaata 44,56 ha. (tila 16 oli isojaossa merkitty Adam Antinpoika Vahvelaiselle, joka oli tullut kylään vävyksi).

 

Tultaessa 1930-luvun lopulle Hiilikannan tila oli senaikaisen mittapuun mukaan iso ja vauras. Tilan pinta-ala oli noin 140 hehtaaria, josta peltoa oli noin 30 hehtaaria. Metsät ulottuivat Pienmäenjärvelle saakka. Oton aikana tilalle oli ostettu lisää maata useaan kertaan. Tilalla oli sisä- ja ulkopalvelijoita. Hiilikannassa oli 30-luvulla toistakymmentä lehmää, lampaita, kanoja, kukko, kaneja ja ainakin kaksi hevosta. Tila kuului karjantarkkailun piiriin, mikä ei ollut siihen aikaan tavallista. Tarkkailukarjakon tekemät muistiinpanokirjat lehmien tuotoksista olivat vielä sodan jälkeen Otolla tallessa, mutta sittemmin ne ovat hävinneet muuttojen yhteydessä.

Antti Puustelli oikealla. Toinen mies tuntematon. 1870 tai 1880-luvulla.

Antti Puustelli oikealla. Toinen mies tuntematon. 1870 tai 1880-luvulla. (Markku Puustelli)

Antti ja Vappu (Walpuri) Puusteli

Antti (1850 - 1929) ja Vappu (Walpuri) (s. 1864) Puusteli Hiilikannan talosta. (Markku Puustelli)

Hiilikannan talon kaksi sukupolvea

Hiilkannan vanha emäntä Vappu ja isäntä Antti Puusteli. Takana seisovat nuori emäntä Aino ja isäntä Otto Puusteli. Kuva on otettu 1920-luvun puolivälin jälkeen. (Markku Puustelli)

Hautajaiset Hiilikannassa

Hiilikannan vanhan isännän Antti Puustelin hautajaiset 1929. Kuvassa ovat vasemmalta lukien Antin lapset puolisoineen: Otto ja Aino Puusteli,Aleksanteri ja Matilda Tiippana, Antti ja Ida Hyökki,Jalmari ja Alina Kupias sekä Mikko ja Miina Puusteli, joka oli Oton serkku. (Markku Puustelli)

Antti Puustelin hautajaissaattue vuodelta 1929

Antti Puustelin hautajaissaattue vuodelta 1929. Kuvasssa näkyvät Hiilikannan (33) tilan päärakennus ja ulkorakennuksista muun muassa aitat, jotka siirrettiin kuvassa olevan tien toiselle puolelle 1930-luvun puolivälin paikkeilla. Näin saatiin väljempi pihapiiri. Aittojen siirto tehtiin Häsälän kylästä kotoisin olleen kirvesmies Toivo Joukaisen johdolla. (Markku Puustelli)

Otto Puusteli koiriensa kanssa

Otto Puusteli (1899 - 1955) oli innokas kalastaja ja metsästäjä. Hän kävi kalassa sekä Järvenpään kylän keskellä olevalla Pienmäenjärvellä että naapurikylän puolella olevalla Ukkojärvellä. (Markku Puustelli)

Otto ja Sylvi Puusteli lomamatkalla

Otto Puusteli Sylvi-vaimonsa ja ystäväperheen (Emil ja Saimi Järvenpää) kanssa lomamatkalla Lapin maisemissa uudella Graham autollaan ennen sotaa. Kuva on otettu ilmeisesti Jäämeren rannalla. Oton ensimmäinen vaimo Aino kuoli keuhkotautiin 1930-luvulla. Otto avioitui uudelleen Tervajärveltä kotoisin olleen Sylvi Huovilaisen (1919 - 1998) kanssa. (Markku Puustelli)

Otto Puusteli

Otto Puusteli armeijan harmaissa vuonna 1940. (Markku Puustelli)

Otto Puusteli

Otto Puusteli vuonna 1940. (Markku Puustelli)

Puustelin sukuhauta

Puustelin sukuhauta Vahvialan hautausmaalla. (Markku Puustelli)

Kunniakirja

Sotamarsalkka Mannerheimin allekirjoittama Otto Puustelille (33) myönnetty talvisodan kunniakirja Summan taisteluihin osallistumisesta. (Markku Puustelli)

Otto Puusteli Viipurissa

Otto Puusteli (oikealla) Viipurissa 1930-luvulla. (Markku Puustelli)