Evakkomatkat

Helmikuun 17. päivänä 1940 annettiin virallinen määräys Vahvialan kunnan väestön evakuoinnista. Kunnan siirtoväki yhteensä n 4400 henkeä sijoitettiin aluksi Punkalaitumelle. Asunto-olojen käydessä ahtaiksi tehtiin evakoiden tasoitussiirtoja ja heitä sijoitettiin myös Pöytyälle, Oripäähän, Yläneelle ja Karinaisiin. Syksyllä 1940 alkaen aloitettiin siirtoväelle muodostamaan pika-asutustiloja joita edellämainittujen paikkakuntien lisäksi vahvialalaisille suunniteltiin myös Porvoon kaupungin ja maalaiskunnan alueelle sekä niiden ympäristökuntiin; Askolaan, Myrskylään, Pernajaan sekä Pornaisiin.

Sotatoimien jatkuessa kesällä 1941 alkoi elää toivo paluusta synnyinseudulle ja vuoden 1941 loppuun mennessä olikin ennättänyt palata asukkaita jo 855, vuoden 1942 loppuun mennessä 3603 ja vuoden 1943 loppuun mennessä kunnan asukasluku oli jo 3603 henkeä.

Kesän 1944 sotatoimet johtivat Karjalan heimon uudelle evakkotaipaleelle. Vahviala sai kiireellisen evakuointimääräyksen kesäkuun 19. päivänä ja seuraavana päivänä tyhjentyi kunnan alue kokonaan. Tällä kertaa vahvialalaiset sijoitettiin yhdessä muolaalaisten kanssa Akaan, Humppilan, Koijärven, Kylmäkosken, Kalvolan, Sääksmäen, Tyrvännön, Urjalan ja Viialan kuntiin. Kunnantoimisto ja kirkkoherranvirasto asettuivat Toijalaan. 

Moskovan välirauhansopimuksen (19.9.1944) myötä siirtoväki menetti kaiken toivon paluusta kotiseuduilleen ja alkoi etsiä itselleen vakinaisempia asuin- ja toimipaikkoja. Vahvialan maanviljelysväestö hakeutui Porvoon ympäristöön, minne osalle heistä oli jo määrätty nelisen vuotta aiemmin vakinaiset asuinpaikat. Valtiovallan toimin laaditun suunnitelman mukaan Vahvialan asukkaat sijoitettiin Uudellemaalle Artjärven, Elimäen, Iitin ja Orimattilan kuntiin.

Karjalan siirtoväen evakkomatkakertomuksia on tallennettu pitäjä- ja kyläkirjoihin sekä sukujen arkistoihin kirjeinä, aikalaisten kirjoittamina muisteloina tai ehkä jopa nauhoitettuina haastatteluina. Ne ovat arvokkaita meille jälkipolville, jotka voimme kuulla millaisia vertaansa vailla olevia haasteita isovanhempamme ovat joutuneet kokemaan.

Vahviala-seura on tallentanut vahvialalaisten perhekuntien evakkomatkakertomuksia ja koonnut niistä kuvitettuja videoita.

Tällä linkillä pääset kuuntelemaan Elma Mälkin os. Sollo kertomuksen omasta evakkomatkastaan Vahvialasta Punkalaitumelle helmikuussa 1940. Video on julkaistu 15.11.2024

Tällä linkillä pääset kuuntelemaan Kerttu Paulssonin os. Siltanen kertomuksen omasta evakkomatkastaan Vahvialasta Punkalaitumelle helmikuussa 1940. Video on julkaistu 15.12.2024 ja sitä on päivitetty äänitehosteilla 17.12.2024.

Tällä linkillä pääset kuuntelemaan Pekka Koskelaisen evakkomatkasta hänen itsensä kertomana Vahvilasta Pöytyän Auvaisiin. Lähde mukaan hyisiin helmikuun pakkasöihin. Video on julkaistu 15.1.2025. 

Tällä linkillä pääset kuuntelemaan Perttu Sipiläisen evakkomatkasta kesällä 1944 Vahvialasta Matkuun hänen itsensä kertomana. Tässä ensimmäisessä osassa perhekunta siirtyy Vahvialasta Korialle. Video on julkaistu 15.2.2025.

Tällä linkillä pääset kuuntelemaan Perttu Sipiläisen evakkomatkasta, joka jatkuu Korialta Matkuun ja sieltä edelleen Artjärvelle. Video on julkaistu 15.2.2025.

Tällä linkillä pääset kuuntelemaan kertomusta Esko Sollon evakkomatkasta Vahvialasta Valkeakoskelle kesällä 1944, kertojana hänen poikansa Hannu Sollo. Video on julkaistu 15.3.2025

Ilmavaaran johdosta siirtymiset tehtiin yleensä pimeään aikaan.

 

Evakkoesineet

Onko sinulla Vahvialasta evakkomatkaan mukaan otettuja esineitä vielä tallessa? Se on saattanut olla käsityökalu, tekstiili, huonekalu, astia, kone tai laite. Pääasia, että se on ollut niin tarpeellinen tai arvokas, että se on otettu mukaan kun on jouduttu lähtemään pois kotoa Vahvialasta kohti uutta tuntematonta.

Vahviala-Seura haluaa tallentaa ja jakaa kuvia sekä esineisiin liittyviä tarinoita tällä verkkosivulla. Ota kuva, kirjoita tarina ja lähetä ne jollekin seuran hallituksen jäsenelle, joiden yhteystiedot löydät täältä.

 

Evakkoesineet

Kuvia evakkoesineistä

Lue lisää