Kesäasukkaat

Luonnonkauniit merenranta-alueet, erityisesti Vammelsuu, Ino, Metsäkylä, mutta myös sisämaan järvialueet houkuttelivat Uudellekirkolle paljon huvila-asukkaita. Kiinnostukseen vaikutti myös hyvät liikenneyhteydet Riihimäki-Pietari -junaradan valmistuttua, jolloin huvila-asutuksen määrä kasvoi.

Vuonna 1918 Uudellakirkolla oli venäläisillä yli 1.725 huvilatilaa. Iso osa Uudenkirkon maatiloista oli venäläisomistuksessa, sillä yli 35 % Uudenkirkon maatilojen pinta-alasta oli ulkomaalaisomistuksessa eli suurimmaksi osaksi venäläisillä.

"Haastettiin venättä ja syötiin vehnästä"

Huvila-asutus lisäsi kaupankäyntiä - kaikenlainen kauppa kävi vilkkaana, ja kesävieraat palkkasivat uusikirkkolaisia monenlaisiin töihin. Isäntämiehet alkoivat ajureiksi. Uusikirkkolainen kansanperinteen kerääjä Ulla Mannonen on muistellut: "ukot istuivat päivät kuskipenkillä ja illat teetuvissa. Akat tekivät töitä pelloilla. Haastettiin venättä ja syötiin vehnästä"

Pysyvää hyvinvointia huvila-asutus ei kuitenkaan tuonut. Omat tilat jäivät hieman rempalleen, ja mikä laulaen tulee, se viheltäen menee. Lisäksi paikalliset tulivat jossain määrin eristetyiksi vesien rannoilta, jolloin hiekan ja saven lastaus vaikeutui. Myös karjalaitumet pienenivät. Venäläisomistusta ei kuitenkaan osattu pitää vaarana, sillä kärsittiin puutteesta ja moni velkaantunut myi maita vieraille.

Kuuluisia kesäasukkaita

Kuuluisimmista huvila-asukkaista voidaan mainita mm. kirjailija Leonid Andrejev Vammeljoella, kirjallisuusarvostelija Falkowsky Neuvolassa, tanssija Pearl Hobson Metsäkylässä, kuvanveistäjä Pjotr Karlowitsh Clodt von Jurgensburg Halolassa, taidemaalari Valentin Serov Inossa, sotaministeri Aleksei Kuropatkin Metsäkylässä, toimittaja A.S. Suvorin Kaukjärvellä, Aleksanteri III:n ja Nikolai :: henkilääkärit Botkin vanhempi ja nuorempi Kunttilassa Rieskjärvellä, salaneuvos Ordin Kaukjärvellä sekä Maksim Gorki Neuvolassa ja runoilija Gelena Guro, joka todennäköisesti asui kuitenkin Kanneljärven puolella, mutta on oletettavasti haudattu Uudellekirkolle.

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

"Neuvolan kirkko"

Yksi Kannaksen kooltaan suurimpia ja arkkitehtonisesti merkillisempiä nähtävyyksiä oli Neuvolassa sijainnut kirjallisuusarvostelija Falkowskyn huvila. Yksikään huoneista ei tiettävästi ollut nelinurkkainen, vaan talo oli täynnä kolmioita ja kuusikulmaisia sokkeloita. Huvilassa oli myös täydellinen vesi- ja viemärijärjestelmä, tosin vesijohdot oli asennettu ulkoseinille.

Falkowskyn vaimo Zenja asui siellä vielä 1930-luvulla yksin ja myi sen J.A. Kärnälle. Rakennus poltettiin suomalaisten toimesta vuonna 1939.

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Venäläinen kirjailija ja taidemaalari Jelena Guro asui kesiään Uudellakirkolla, luultavimmin Kanneljärven puolella. Hänet on oletettavasti haudattu Uudenkirkon hautausmaahan.