Kevätkokous ja esitys Jääsken hovit ja kartanot
14.05.2022 13:00 - 14.05.2022 16:00 | Kouvola, Kymen Paviljonki
Jääski-seura ry:n sääntömääräinen kevätkokous
Lauantaina 14.5.2022 klo 13.00
Kymen Paviljonki, Helsingintie 408 (vt 6:n varrella)
45740 Kouvola
Iiris-/Pikku paviljonki -kokoustilat.
ILMOITTAUTUMINEN ETUKÄTEEN KAHVITARJOILUJEN VUOKSI: jasen.jaaski@gmail.com tai puh. 044 0232 777
OHJELMA
12.30 Kokouskahvit
13.00 Sääntömääräinen kevätkokous
14.00 Jääsken hovit ja kartanot -esitys. Amanuenssi Kalle Pakarinen Imatran kaupunginmuseo.
15.00 Vanhojen valokuvien ja albumien keruu Imatran kaupunginmuseoon Jääsken kuva-arkistoon.
Kokouskutsu ja esityslista
1. Kokouksen avaus.
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa.
3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.
4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys.
5. Esitetään tilinpäätös, toimintakertomus ja toiminnantarkastajien lausunto vuodelta 2021.
6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille.
11. Muut asiat.
Mikäli jäsen haluaa asian esityslistalle, on se toimitettava hallitukselle etukäteen.
Kymen Paviljonki sijaitsee valtatie 6:n varrella Kouvolan Keltissä. Kymen Paviljongissa on tarjolla lounas omakustannushintaan 11,90 € klo 11 - 16:00. Lounaslistaan voi tutustua osoitteessa: www.kymenpaviljonki.fi
Kymen Paviljongissa sijaitsevassa Pentik Outletissa on keramiikkavalikoiman lisäksi runsaasti mallistosta poistuvia tuotteita sekä II-laadun keramiikkatuotteita.
Kymen Paviljongin ja Kymijoen välissä sijaitsee Laut-Valkaman rinnelehto. Suojelualueen läpi on rakennettu lyhyt luontopolku.
Kevätkokouksen yhteydessä Kalle Pakarisen esitys
Jääsken hovit ja kartanot
Jääsken aateliskartanot saivat alkunsa, kun Ruotsin kuningas jakoi läänityksiä, myöhemmin lahjoitusmaita, kruunulle tehdyistä palveluksista. Suur-Jääskenkin maita, joihin kuului kylien verotusoikeus, lahjoitettiin kuninkaan sopiviksi katsomille henkilöille.
1500-luvun loppuun mennessä syntyivät Niemen eli Jääsken kuninkaankartano ja Kostialan kartano Jääsken kirkonkylän alueelle Vuoksen varteen. Osa kartanoista, kuten Kostialan ja Pelkolan kartanot toimivat edelleen maatiloina 1900-luvulla.
Jääsken kirkon seinällä olivat Antti Antinpoika Skalmin ja Arvid Johan Hästeskon vaakunakilvet, todennäköisesti useampiakin. Kiurulan kartano oli läänitettynä Skalmien suvulle ja Ihantalan sekä Kostialan kartanot Hästesko-suvulle.
Lähde: Jääski-seuran historiataulut
Imatran kaupunginmuseon amanuenssi Kalle Pakarinen kertoo Jääsken hoveista ja kartanoista kevätkokouksen jälkeen klo 14.00.
Esityksen jälkeen
Jääskeen liittyvien vanhojen valokuvien keruu Imatran kaupunginmuseon Jääsken kuvakokoelmaan
Jos haluat antaa vanhoja Jääskeen liittyviä valokuviasi tai valokuva-albumeitasi Jääski-seuran kuvakokelmaan, niin nyt on hyvä tilaisuus tuoda ne Kymen Paviljonkiin, kun Imatran kaupunginmuseon amanuenssi Kalle Pakarinen on paikalla ja voi ottaa valokuvat mukaansa digitoitaviksi.
Kuvat voi antaa digitoitavaksi ja näin saat paperikuvat takaisin itsellesi. Paperikuvat voi luovuttaa myös pysyvästi Imatran kaupunginmuseon Jääsken kuvakokelmaan, joka on Jääski-seuran kokoama ja sisältää jo yli 6000 kuvaa. Kuvista kirjoitetaan luovutustodistus, jonka jälkeen niiden julkaisuoikeudet siirtyvät Jääski-seuralle. Valokuvia tuodaan esille muun muassa Jääsken seinäkalentereissa vuosittain, Jääskestä ja sen kylistä kertovista tilaisuuksissa kuten kyläillat sekä Jääski-seuran viestintäkanavissa.
Kuva-arkistossa kuvat säilyvät asianmukaisissa säilytysolosuhteissa. Niistä on iloa kaikille Jääski-juurisille, joten lämpimästi suosittelemme kuvien digitointia tai luovutusta.
LAITA KUVIISI ETUKÄTEEN HENKILÖIDEN NIMET, PAIKKA JA VUOSI, JOLLOIN KUVAT ON OTETTU sekä KAIKKI MAHDOLLISET MUUT TIEDOT KUVASTA.
Kuva: Victor Svaetichin; maalaus Jääsken Pelkolan hovin päärakennuksesta, Museovirasto, www.finna.fi/
Lämpimästi tervetuloa!