Jääski-seuran uutisia

Lue lisää

Imatrankosken kirkon esineistö ansaitsee arvokkaan jatkosijoituspaikan

su helmik. 09 13:58:00 2025

Jääski-seura ry:n hallitus on erittäin huolissaan Jääsken kirkosta pelastetun arvokkaan sakraalisen esineistön tulevaisuudesta. Kirkon desakralisointi on ilmoitettu tehtäväksi 16.2.2025. Jääski-seuran saamien tietojen mukaan kirkon sakraalisen esineistön tulevaa sijoituspaikkaa ei ole vielä päätetty. 

Ensimmäinen maininta Jääsken kirkkoherrasta on vuodelta 1415 ja otaksuttavasti seurakunnalla on silloin ollut myös kirkko. Vuonna 1552 seurakunnan tilikirjassa mainitaan, että Jääsken pitäjän kirkolle on annettu 8 markkaa rakentamiseen. Summa oli niin pieni, että ilmeisesti kyseessä oli kuitenkin vain pieni korjaus jo olemassa olevassa kirkossa.

Kun Jääsken pitäjä jäi vuoden 1945 Moskovan rauhanehtojen sopimuksen mukaisesti Neuvostoliiton puolelle, seurakunnan varat ja omaisuus jaettiin Imatran ja Elimäen seurakuntien haltuun. Jääsken seurakunnan varoja käytettiin Imatrankosken kirkon rakentamiseen Imatralle ja Korian kirkon rakentamiseen Elimäelle, joka oli Jääsken asukkaiden virallinen siirtokunta. Kirkoista muodostuikin Jääsken seurakunnan jäsenten uusia kotikirkkoja. 

Molempiin kirkkoihin sijoitettiin talvisodan aikana Jääsken kirkosta pelastettuja vanhoja ja arvokkaita sakraalisia esineitä. Imatrankosken kirkossa on muun muassa erittäin arvokas ja harvinainen messukasukka vuodelta 1696, taitelija Arvid Liljelundin maalaama arvokas alttaritaulu vuodelta 1888, taitelija Petrus Langin maalaama alttaritaulu, alttarivaatteita ja kokoelma hopeaesineitä.

Useiden luovutetun Karjalan seurakuntien esineistö tuhoutui talvi- tai jatkosodassa, joten Jääsken kirkosta pelastetut, nyt Imatrankosken kirkossa sijaitsevat esineet, edustavat luovutetun Karjalan historiaa ja kulttuuria ja ovat tämän erityisen harvinaislaatuisuutensa johdosta koko Suomen kansallisaarteita.

Jääski-seura ry on vuosien ajan tuonut tiettäväksi, että Imatrankosken kirkko on jatkumo Karjalan ja Jääsken kirkkohistorialle. Kirkko edustaa Suomen jälleenrakennuksen aikaa niin merkitykseltään kuin rakennusarkkitehtuuriltaan. Tämän harvinaislaatuisuutensa vuoksi kirkkorakennus tulisi Jääski-seuran mielestä säilyttää ja entisöidä.

Imatran seurakunta on kuitenkin jättänyt rakennuksen välttämättömiä korjaustoimenpiteitä vuosien varrella tekemättä, minkä takia rakennus on vaurioitunut ja seurakunta on päättänyt sulkea sen. Nyt kirkossa sijaitsevan Jääsken kirkon esinekokoelma on päätetty siirtää kirkosta pois ja kirkko lopullisesti poistaa kirkkokäytöstä.

Kirkon desakralisointi on ilmoitettu tehtäväksi 16.2.2025. Jääski-seuran saamien tietojen mukaan kirkon sakraalisen esineistön tulevaa sijoituspaikkaa ei ole vielä päätetty. Olisi ollut toivottavaa, että esineiden säilytyspaikasta olisi päätetty ennen niiden poissiirtoa.

Jääski-seura ry:n hallitus on erittäin huolissaan Jääsken kirkosta pelastetun arvokkaan sakraalisen esineistön tulevaisuudesta. 

Jääski-seura ry esittää Jääsken seurakunnan historiaa vaalivana tahona, että mikäli Jääsken kirkon perintönä tullut esineistö siirretään, se tulee:

  1. Sijoittaa ja säilyttää yhtenäisenä Jääsken kirkon sakraalisena esinekokoelmana.
  2. Sijoittaa arvoiseensa tilaan, joka esineistön alkuperäisen historian tunnistaen on jatkossakin oltava kirkkorakennus.
  3. Huolehtia riittävistä turvallisuustoimenpiteistä, jotta esineistö on suojassa ilkivallalta, varkauksilta ja tulipaloilta
  4. Sijoittaa esineet esille vitriineihin ja kirkon pysyviin rakenteisiin, jotta esineistö on ihmisten nähtävillä ja muistuttamassa luovutetun Karjalan historiasta.

Luettelo alkuperältään Jääsken kirkon sakraalisesta esineistöstä.

Jääski-seura ry on Karjalan Liittoon kuuluva, entisen Jääsken pitäjän perinteitä ja kulttuurihistoriaa vaaliva ja tallentava yhdistys.

Kuva: Imatrankosken kirkko. Taustalla näkyy Arvid Liljelundin maalaama alttaritaulu, joka on sijainnut jo Jääsken 1888 rakennetussa kirkossa.