Äyräpään Pitäjäseura ry

              

Tervetuloa Äyräpään Pitäjäseuran kotisivuille.

Yhdistys toimii entisen Äyräpään kunnan alueella asuneiden ja heidän jälkeläistensä sekä karjalaisuudesta kiinnostuneiden yhdyssiteenä. Lisäksi sen tehtävänä on koota ja tallettaa Äyräpään historiaan liittyviä kulttuuriarvoja ja muuten vaalia kotiseudun historiaa ja perinteitä. Äyräpään Pitäjäseura on perustettu 1949 ja se on Karjala Liiton jäsenjärjestö.

Sivuillamme kerrotaan pijäseuran toiminnasta ja Äyräpään pitäjän historiasta, kylistä ja Äyräpäässä käydyistä sekä talvi- että jatkosodan ratkaisevista päätöstaisteluista. Mukana on myös runsas valokuva-aineisto. Äyräpäässä luonto on poikkeusellisen monimuotoinen.

Rikas lintujärvi, Äyräpäänjärvi, kuului osittain pitäjän alueeseen, jonka Vuoksen virta halkaisi kahtia. Sivuilla esitellään myös alueen nykyisiä nähtävyyksiä ja tapahtumia.



Suomen Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle Ukrainan sodan vuoksi. Karjalan Liitto ry on keskeyttänyt toistaiseksi kaikki yhteistyöhankkeet venäläisten toimijoiden kanssa. Näiden vuoksi Äyräpään Pitäjäseura ry ei myöskään tee tällä hetkellä virallista yhteistyötä eikä matkoja Venäjälle. Jäsen voi edustaa Äyräpään Pitäjäseuraa Venäjällä ainoastaan virallisen valtioidenvälisen delegaation edustajana, johon on valtuutus Pitäjäseuran hallitukselta.

 


 

KUULUMISIA KIRKONMÄELTÄ

Hyvät Äyräpään Pitäjäseura ry:n jäsenet! Olemme saaneet ikäviä uutisia Äyräpäästä: kirkonmäellä oleva suomalaisten sankarivainajien muistolaatta on käyty tuhoamassa siten, että musta muistolaatta on poistettu betonijalustaltaan. Asiasta on kirjoittanut paikallinen nettijulkaisu, jossa on hyvin ikävään sävyyn kirjoitettu Kannaksen suomalaisesa historiasta ja ennen kaikkea sotahistoriasta.Tuhotyö liittyy samaan yhteyteen, missä Koiviston, Kanneljärven, Kirvun ja Lumivaaran hautausmailla olevia vastaavia muistomerkkejä on tuhottu.

Saimme tiedon asiasta sekä Karjalan Liiton että Sotavainajien muiston vaalimisyhdistykseltä tiistaina 12.11.2024. Ilta-Sanomat on tekemässä juttua tuhotyöstä. Pitäjäseura on ollut yhteydessä myös omiin kontakteihinsa Viipurissa asian tiimoilta.

Olennaista on, että Äyräpään Pitäjäseura ry oli jo vuonna 1995 saanut luvan paikallishallinnolta muistomerkin pystyttämiseen ja kaiken lisäksi muistomerkki sijaitsee valtiosopimuksella suojellun sankarihautausmaan rajojen sisäpuolella.

Nyt on entistä tärkeämpää, että Äyräpään Pitäjäseura säilyy aktiivisena karjalaista ja äyräpääläistä perintöä ylläpitävänä yhdistyksenä. Viekää viestiä tapahtuneesta eteenpäin ja jos tiedät henkilöitä, joita Äyräpään historia ja karjalaisuus kiinnostaa, mutta eivät vielä ole jäseniämme, nyt jos koskaan on oikea aika liittyä yhdistykseemme. Emme saa antaa menneiden sukupolvien muiston hävitä tai jäädä itänaapurimme alhaisten tekojen tahrattavaksi!

Säilyttäkäämme rauhalllinen mieli ja usko oikeudenmukaisuuden voittoon. Entinen tasavaltamme presidentti totesi osuvasti: "ei pidä provosoitua, kun provosoidaan".

Pitäjäseuran puolesta Hannu Takala hoitaa asiaa. Kerromme asiasta lisää, kun uutta kerrottavaa ilmenee. Mikäli haluat lisätietoja, ole yhteydessä joko Hannuun tai Outiin. Liitteenä on kuva muistomerkistä ennen tuhotyötä.

Outi Poutiainen
puheenjohtaja
Äyräpään Pitäjäseura ry


Kannanotto Ukrainan sodasta kärsivän kansan puolesta

Äyräpään Pitäjäseura ry kokee suurta myötätuntoa Ukrainan kansaa ja sotaa pakenevia naisia ja lapsia kohtaan. Äyräpääläiset joutuivat muiden karjalaisten tapaan 83 vuotta sitten puna-armeijan hyökkäyksen kohteeksi ja pakenemaan kodeistaan, kuten ukrainalaiset nyt.

Äyräpään Pitäjäseura ry osoittaa tukensa lahjoittamalla 1500 euroa UNICEFin kautta hädänalaisten ukrainalaisten lasten auttamiseksi.

Lahdessa 8.3.2022
Kansainvälisenä naisten päivänä

Äyräpään Pitäjäseura ry

 

liity

liity äyräpään pitäjä seuran jäseneksi

Lue lissää!

Äyräpää

Lue lisää

Tapahtumat

Seuran tapahtumia

Lue lisää

Yhteystiedot

tässä yhteys tiedot

Lue lisää

Tuoteet

Lue lisää

 

 

 

 


 

< lokakuu 2024 >
matiketopelasu
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10