Karjalan Liiton Pohjolan piiri ry

Lue lisää

Vuosi 2017


Syyskokous/-tapahtuma Hailuodossa 30.9 - 1.10.2017

Syksyisen kaunis Hailuoto kutsui Pohjolan piirin jäsenistöä osallistumaan piirin perinteiseen syyskokoukseen/-tapahtumaan aina Nivalasta Ylä-Lappiin saakka.  Osanottajia oli kahdeksasta seurasta. Hailuotoon matkattiin pikkubusseilla tai omin kyydin. 

Taidetta
Tapahtuman alussa tutustuttiin kuvataiteilija, kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Anni Rapinojan ateljeehen.  Rapinoja käsittelee teoksissaan ympäristöasioita ja käyttää niissä luonnonmateriaaleja, kuten pajunkissoja, varpujen ja puiden lehtiä, suovillaa ja järviruokoa. Syksyn eri väreissä hehkuvat puolukanlehdistä valmistetut kengät vangitsivat katseet.  Luonnon Garderobi -sarjan teokset kertovat luonnon ja ihmisen suhteesta. Näkee, että Rapinoja on sinut luonnon kanssa. Hirven, samoin kuin rusakon ja jäniksen papanat ovat olleet hänen Luonnonvalot -teossarjansa materiaalina. Näimme niistä tehtyjä näyttäviä, katosta roikkuvia teoksia.  Hailuodon upea, erikoislaatuinen luonto ja ympäristö ovat inspiroineet taiteilijaa ja antaneet hyvät lähtökohdat hänen uralleen. – Kahvikupposet juotiin Luovon Puojissa, jossa saimme myös tutustua paikalliseen taide- ja käsityökulttuuriin.

Hailuoto
Hailuodon kunnansihteeri Maarit Parrila toivotti tapahtuman jäsenet tervetulleeksi Hailuotoon (ruots. Karlö), jota myös on kutsuttu Karjalaisten saari–nimellä.  Kunta on saaristokunta, jossa on asukkaita n. 1000 henkeä. Yli 40 % kuntalaisista on eläkkeellä ja yli puolet verotuloista koostuu eläketuloista. Puolet työpaikoista on julkisella sektorilla ja puolet yksityisellä sektorilla. Yksittäinen suurin työnantaja on jäkäläfirma Polarmoss Oy.  Suhteellisesti kasvava trendi on viimeaikoina ollut taiteenala. – Parrilan mukaan julkisuudessa ollut siltahanke on kunnalle erittäin tärkeä liikenneyhteyksien takia.  Sen odotetaan tuovan paitsi asukkaita myös helpottavan yritystoimintaa. Parrila kertoi vielä, että Hailuoto on valtakunnallisesti tärkeää kulttuurimaisemaa, yksi Suomen kansallismaisemista. Alue on tunnettu erikoisista kasveistaan ja linnustostaan.  Saarelle on ominaista maan kohoaminen ja peruskallio löytyy keskimäärin n. 100 m syvyydestä.

Syyskokous

Piirin puheenjohtaja Ahti Pyörnilä toivotti syyskokousväen lämpimästi tervetulleeksi ja avasi kokouksen. Kokouksen puheenjohtajana toimi Hailuodon kunnansihteeri Maarit Parrila ja sihteerinä piirin sihteeri Heljä Rahikkala. Piirin puheenjohtajana jatkaa edelleen Ahti Pyörnilä Oulusta ja varapuheenjohtajana Lauri Utunen Vihannista.

Valittiin hallituksen muut jäsenet erovuoroisten tilalle vv.2018-2019:
     Kemin alue: Seppo Hyppänen, varalle Erkki Alatalo
     Oulun alue II: Leena Leskelä, varajäsen Mirja Ilvonen
     Muhos-Utajärvi alue: Aila Lankinen, varalle Asko Merilä,
     Ylivieska-Vihanti alue: Anna-Liisa Ojala, varalle Mikael Levonen.
     
     Paavolan alue: Liisa Hiltunen, varalle Kerttu Tiri v. 2017-2018.
     Rovaniemen alue: Unto Silvennoinen, varalle Marjatta Aunola  v. 2017-2018

Entiset toiminnantarkastajat jatkavat. Toimikunnat pysyivät muuten ennallaan, paitsi entinen urheilutoimikunta muuttuu kilpailutoimikunnaksi.  Sen vetäjäksi valittiin Mauri Sorppanen. Piirin varsinainen toiminta jatkuu entisenlaisena, kevät- ja syyskokous pidetään Oulussa.  Syyskokous pidetään Pohjolan piirin 70–vuotisjuhlan yhteydessä.   Piirin toimintasuunnitelma hyväksyttiin muilta osin sekä hyväksyttiin tulo- ja menoarvioesitys vuodelle 2018.

Ilmoitusasia kokousväelle: Esitetään Karjalan Liiton liittovaltuustolle Ahti Pyörnilän valitsemista Karjalaseurojen Pohjolan piirin edustajaksi Karjalan Liiton hallitukseen vuosiksi 2018-2020.

Myö yhes
Lauantai-ilta kului rattoisasti yhteislaulun merkeissä.  Yhteislauluja säesti Pentti Väyrynen Kemijärveltä. Laulettiin tuttuja koululauluja, kansansävelmiä ja iskelmiä.  Karjalaisten laululla aloitettiin ja karjalaiset sävelmät herättivät laulajissa moninaisia Karjalan muistoja tai innoittivat kertomaan matkoista kotipaikalle. Niitä kuultiin sopivasti laulujen lomassa. Sunnuntaiaamuna Eero Knuutin johdolla osanottajat jaettiin ryhmiin ja kullekin ryhmälle annettiin tehtävät ulkoilun parissa.  Jotta tutustuttaisin paremmin, eri seurojen jäsenet pantiin sekaisin ryhmiin.  Oli kävynheittoa luonnossa liikkuen ja jotkut kertoivat muille omasta mielipaikastaan.  Raikas syysaamu lenkkeillen virkisti pitkää kotimatkaa varten.  -  Taasha myö tavattiin!

- Teksti: Martta Rautio -

 


Pohjolan piirillä kyykkämestaruuskilpailut Vihannissa

Karjalaseurojen Pohjolan piirin kyykkämestaruuksista kilpailtiin Lampinsaaren urheilukentällä lauantaina 2.9.2017. Aurinkoinen ja lämmin sää antoi oman lisänsä onnistuneeseen kilpailupäiväämme. Joukkueita oli neljästä piirimme seurasta. Yleisöä ja kilpailijoita oli kolmattakymmentä henkeä. Urheilukentallä nautimme seuran tarjoamat karjalanpiirakkakahvit. Kisojen päätyttyä saimme nauttia makoisaa lihakeittoa jälkiruokien kanssa. Kisojen erinomaisista järjestelyistä vastasi Vihannin Karjalaseura.

Tulokset:

Miehet:
    1. Paavolan Karjalaseuran joukkue (Eero Honkamäki, Mauri Honkamäki, Antti Honkamäki     ja Lasse Lehto)
    2. Vihannin Karjalaseuran joukkue (Jarkko Rautionaho, Petri Vanhatalo, Hannu Lomu ja         Jukka Kallio)
    3. Ylivieskan Karjalaisten joukkue (Mikael Levonen, Esko Brax, Pauli Alamikkelä ja Hannu     Nissinen)

Miehet 70 vuotiaat:
    1. Ylivieskan Karjalaisten joukkue ( Mikael Levonen ja Esko Brax)
    2. Oulun Karjalaseuran joukkue (Paavo Karjalainen ja Pauli Lutjonen)

Naiset:
    1. Ylivieskan Karjalaisten 1-joukkue  (Airi Myllykangas ja Anne Nissinen)
    2. Ylivieskan Karjalaisten 2-joukkue  (Leena Huhtakangas ja Anna-Liisa Ojala)
    3. Vihannin Karjalaseuran joukkue  (Ritva Myllylä ja Aija Haukka)

Palkinnot voittajille jakoi piirin puheenjohtaja Ahti Pyörnilä. Piirin kiertopalkinnon sai haltuunsa  Paavolan Karjalaseura.

Lämmin kiitoksemme Vihannin Karjalaseuralle kisojen järjestelyistä sekä kaikille kilpailun toimitsijoille!

Teksti: Heljä Rahikkala

 


Pohjois-Viena -seura vietti 25-vuotisjuhlaa yhteisjuhlana Maikkulan pruasniekan kanssa 2.9.2017. Alla kuvassa Pohjolan piirin ja Oulun Karjalaseuran tervehdys juhlivalle seuralle.
 

Karjalaiset Kesäjuhlat Jyväskylä 16-18.6.2017

Kansallispukujen väriloistoa nähtiin Jyväskylässä pidettyjen Karjalaisten kesäjuhlien eri tapahtumissa ja kaupunkikuvassa. Kävijöitä oli n. 20 000 osanottajaa eri tapahtumissa. Juhlien ohjelma oli laadukas, monipuolinen ja juhlien järjestelyt toimivat. Karjalaisseurojen Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Seija Jatkonen vastasi kiitoksiin, että heillä on ollut aivan ihana juhlayleisö.

Vihannin Karjalaseuran lippu vihittiin avajaisjuhlassa juhlallisin menoin. Piirin naistoimikunnan puheenjohtaja Kirsti Sämpi vilahteli kahvipaikalla auttelemassa paikallista henkilökuntaa. Suomi 100-juhlaleivos maistui hyvältä. Karjalaisen kansan messu Taulumäen kirkossa kokosi kirkon täyteen juhlakansaa.

Ensi vuonna Karjalaiset Kesäjuhlat järjestetään Kymenlaaksossa Kouvolassa 15-17.6.2018.
 

Karjalaseurojen Pohjolan piirillä piirakkamestaruuskilpailut ja kevätkokous Ylivieskassa

Piirin piirakkamestaruuskilpailut pidettiin 1.4.2017 Ylivieskassa Jokirannan koululla.
Osallistujia oli Vihannin Karjalaseurasta, Ylivieskan Karjalaisista ja Ylä-Lapin Karjalaseurasta.
Tuomaristoon kuuluivat: piirin naistoimikunnan puheenjohtaja Kirsti Sämpi Vihannista,
Sari Hauhtonen Ylivieskasta ja Maija-Liisa Laurila Ylivieskasta.
Tuomariston mielestä taso oli hyvä tänäkin vuonna. Erityisesti naisten sarjan piste-erot olivat pieniä. Tänä vuonna kilpailussa ei ollut yhtään osallistujaa vunukoitten eikä nuorten sarjoissa. Miesten sarjassa oli kaksi osallistujaa.
Piirin kiertopalkinnon sai vuodeksi haltuunsa naisten sarjassa Minna Pekkinen Vihannin Karjalaseurasta ja miesten sarjassa Kauko Ruokolainen Vihannin Karjalaseurasta.

Tulokset

Naiset:
1. Minna Pekkinen 25 p. Vihannin Karjalaseura ry
2. Aija Haukka 24 p. Vihannin Karjalaseura ry
3. Eeva Äijälä 23 p. Vihannin Karjalaseura ry

Miehet:
1. Kauko Ruokolainen 23 p. Vihannin Karjalaseura ry
2. Lauri Utunen 20 p. Vihannin Karjalaseura ry

Piirin kevätkokous

Piirin kevätkokous pidettiin samassa tilassa kuin piirakkakisat. Kokous aloitettiin perinteisesti yhteisesti lauletulla Karjalaisten laululla. Puheenjohtajana toiminut Ylivieskan kaupungin sivistysjohtaja Kai Perttu kertoi kokouksen aluksi mielenkiintoisella tavalla Ylivieskan kaupungista ja sai tiedoillaan tuntemaan kaupunkia tarkemmin. Paikalla oli kuusi virallista kokousedustajaa viidestä jäsenseurasta, kaukaisin Ivalosta, Ylä-Lapin Karjalaseurasta. Kaikkiaan kokouksessa oli 20 henkilöä. Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2016 vuosikertomus pienellä lisäyksellä sekä tilit ja tilinpäätös. Kokouksen puheenjohtajalle luovutettiin piirin kiitoksena Karjala-lehden julkaisema Karjala 2015-kirja. Ylivieskan Karjalaiset hoiti erinomaisesti kilpailu- ja kokousjärjestelyt.
Passibo ylen äijä!

Teksti : Heljä Rahikkala

 



Karjalan Liiton ekumeenisten Hengellisten päivien Reformaatio Karjalassa - seminaari 11.3.2017 Oulussa.

Seminaarin aiheet:
1. Reformaatio alkaa Viipurista – Mikael Agricolan ja Paavali Juustenin aika Karjalan pääkaupungissa, TT Hannu Kilpeläinen, kommentti piispa Seppo Häkkinen
3. Suomen ortodoksisen kirkon muuttuneet yhteydet – Sergei Okulov ja kansallisen ortodoksisen kirkon synty, FT Teuvo Laitila, kommentti kirkkoherra Marko Patronen
2. Miten ekumenia muuttaa kirkkoja ja kristittyjä?,  rovasti Martti Hirvonen, kommentti kirkkoherra Marko Patronen
Seminaarin  pj. kirkkoherra Auvo Naukkarinen.   

Talvisodan päättymisen muistotilaisuus evl. seurakunnan seurakuntasalissa Isokatu 17
sunnuntaina 12.3.2017.klo 13.

Tervehdyssanat lausui piirin pj. Ahti Pyörnilä, Oulun kaupungin tervehdyksen juhlaväelle
toi kaupunginvaltuuston pj. Juha Hänninen ja juhlapuheen piti opetusneuvos Matti Rossi.
Musiikista vastasi ONMKY:n puhallinyhtye Vaskiveikot, Oulun Sotaveteraanikuoro ja
pianotaiteilija Markus Vaara.  Siiri Rautio lausui kirjoittamansa runon Karjalani, satumaani.
Matkaan siunaamisen suorittivat Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo ja Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Hänninen.

Seuraavat ekumeeniset Hengelliset päivät ja Talvisodan päättymisen muistotilaisuus
pidetään vuoden kuluttua Kuopion piirissä Lapinlahdella.   

Seminaarin aiheet olivat mielenkiintoiset ja talvisodan päättymisen muistotilaisuus oli juhlava. Ohjelmassa oli myös seppeleenlaskut  Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkillä ja sankarivainajien muistomerkillä.  Lisäksi oli kirkollisia tapahtumia molempina päivinä
Oulun tuomiokirkossa ja Pyhän Kolminaisuuden katedraalissa. Juhlayleisöä oli paikalla runsaasti molempina päivinä.