Sääntömuutoksen myötä osallistuminen ja päätöksenteko laajenee verkkovälitteiseksi: Uusien sääntöjen mukaan äänestykset voidaan toteuttaa myös etänä. (8§ Yhdistyksen kokoukset)

KARJALAISET PITÄJÄT RY:N SÄÄNNÖT

 

1 § Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Karjalaiset Pitäjät ry on yhdistys, jonka kotipaikka on Helsingin kaupunki. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä pitäjäyhdistysten liitoksi.

2 § Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia karjalaisten pitäjäyhdistysten yhteistyöelimenä, edistää ja tukea näiden toimintaa sekä vaalia karjalaisia kulttuuriperinteitä Yhdistys kuuluu jäsenenä Karjalan Liitto ry:hyn Yhdistys toteuttaa tarkoitustaan muun muassa - valitsemalla varsinaisessa kokouksessa Karjalan Liiton sääntöjen mukaisesti pitäjäyhdistysten liiton edustajat Karjalan Liiton liittovaltuustoon. - järjestämällä ja tukemalla kokouksia ja muita vastaavanlaisia tilaisuuksia, joiden keskeisenä aihepiirinä on karjalaisiin pitäjiin kohdistuva tutkimus-, kotiseutu- tai perinnetyö. - tekemällä viranomaisille tai yksityisille tahoille karjalaisyhteisöjen toimintaan liittyviä tai sitä edistäviä aloitteita tai esityksiä, - tukemalla ja edistämällä jäsentensä toimia karjalaisessa järjestötyössä. Pitäjäyhdistysten liitto voi toimintansa tukemiseksi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja.

3 § Yhdistyksen jäsenet

Karjalaisilla pitäjäyhdistyksillä tarkoitetaan sellaisia rekisteröityjä aatteellisia yhdistyksiä ja muita oikeuskelpoisia yhteisöjä, joiden toimintaan kuuluu tiettyyn luovutetun Karjalan pitäjään kohdistuva tutkimus-, kotiseutu- tai perinnetyö. Pitäjäyhdistysten liiton jäseneksi voivat kuulua ne yhdistykset tai yhteisöt, jotka kuuluvat Karjalan Liittoon ja joiden henkilöjäsenet maksavat Karjalan Liiton jäsenmaksua. Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksentoimintaa. Hallitus päättää jäsenten hyväksymismenettelystä ja hyväksymisen edellytyksistä. Karjalan liitto ylläpitää jäsenrekisteriä. Hallitus voi erottaa jäsenseuran, joka rikkoo yhdistyksen sääntöjä tai yhdistyksen ulkopuolella vaikeuttaa sen toimintaa, tai muistutuksista huolimatta jättää jäsenmaksunsa suorittamatta.

4 § Jäsenmaksu

Jäsenilta perittävän vuotuisen jäsenmaksun suuruus määrätään yhdistyksen varsinaisessa kokouksessa. Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksuja.

5 § Hallitus

Yhdistyksen toimintaa johtaa sen hallitus näiden sääntöjen ja yhdistyksen kokouksen päätösten mukaisesti. Hallituksen tehtävänä on muun muassa käyttää yhdistyksen puhevaltaa, toteuttaa hyväksyttyä toimintasuunnitelmaa, päättää talousarvion puitteissa yhdistyksen taloudenhoidosta sekä kutsua koolle yhdistyksen kokoukset ja valmistella niissä käsiteltävät asiat. Hallitukseen kuuluu yhdeksän kolmen vuoden toimikaudeksi valittua jäsentä, joista vuosittain kolme on erovuorossa aluksi arvan ja myöhemmin vuoron mukaan. Hallituksen jäsenyys on kiertävä, sama henkilö voi olla jäsenenä enintään 6 vuotta peräkkäin. Hallituksen jäsenen on oltava henkilöjäsenenä Karjalan Liitossa. Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kalenterivuodeksi kerrallaan sekä keskuudestaan tai hallituksen ulkopuolelta sihteerin ja taloudenhoitajan. Erityistehtäviä varten hallitus voi tarpeen mukaan asettaa toimikuntia tai toimihenkilöitä. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä olleessaan varapuheenjohtajan kutsusta. Hallitus on päätösvaltainen, kun kokouksessa on saapuvilla puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja sekä nämä mukaan luettuna yhteensä vähintään viisi (5) jäsentä. Hallituksen kokouksissa pidetään pöytäkirjaa.

6 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja kukin yksin.

7 § Tilikausi

Yhdistyksen tilit päätetään kalenterivuosittain. Ne on jätettävä seuraavan vuoden helmikuun kuluessa tilintarkastajien tarkastettaviksi.

8 § Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen varsinainen kokous pidetään vuosittain maalis-huhtikuussa. Ylimääräinen kokous on hallituksen kutsuttava koolle tietyn asian käsittelemistä varten, kun hallitus taikka vähintään 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä katsoo sen tarpeelliseksi. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle. Päätösvaltaa yhdistyksen kokouksessa käyttävät jäsenyhdistysten nimeämät edustajat. Kokouksessa on kullakin jäsenyhdistyksellä yksi ääni. Kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksenpuheen johtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.

9 § Yhdistyksen kokousten koolle kutsuminen

Yhdistyksen kokous kutsutaan koolle kirjeillä tai sähköpostilla, jotka lähetetään kullekin jäsenelle sen ilmoittaman yhteyshenkilön osoitteella vähintään kaksi viikkoa ennen kokouspäivää.

10 § Varsinaisessa kokouksessa käsiteltävät asiat

Yhdistyksen varsinaisessa kokouksessa käsitellään seuraavat asiat: 1. valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjan tarkastajaa sekä ääntenlaskijat 2. esitetään edelliseltä vuodelta tilit ja toimintakertomus sekä tilintarkastajien niistä antama lausunto, 3. vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään vastuuvapaudesta vastuuvelvollisille sekä niistä toimenpiteistä, joihin edellisen vuoden hallinto ja tilit antavat aihetta 4. määrätään alkaneen vuoden aikana perittävän jäsenmaksun suuruus 5. vahvistetaan alkaneen vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio 6. valitaan yhdistyksen hallitukseen sen erovuorossa olevien jäsenten sijaan kolme jäsentä, kukin kolmen vuoden toimikaudeksi, sekä hallituksesta kesken toimikautensa eronneen jäsenen sijaan uusi jäsen eronneen jäljellä olevalle toimikaudelle 7. valitaan kaksi tilintarkastajaa tai toiminnantarkastajaa ja heidän varamiehensä 8. valitaan yhdistyksen edustajat tai ehdokkaat Karjalan Liitto ry:n liittokokoukseen, liittovaltuustoon sekä liittohallitukseen kiertävän, tasapuolisen ja luovutetun alueen alueellisen pitäjäjaon huomioivan periaatteen mukaisesti, valittavien edustajien ja ehdokkaiden tulee olla Karjalan Liiton jäseniä 9. käsitellään muut hallituksen esittämät tai hallitukselle tai hallituksen puheenjohtajalle tai varapuheenjohtajalle vähintään kuukausi ennen tämän yhdistyksen varsinaista kokousta kirjallisesti esitetyt asiat. Ylimääräisessä kokouksessa käsitellään kokouskutsussa ilmoitetut asiat.

11 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Karjalan liitolle varataan tilaisuus tulla kuulluksi 2–4 kuukautta ennen kokousta, jossa käsitellään ja on tarkoitus päättää yhdistyksen purkamisesta. Jos tehdään päätös yhdistyksen purkamisesta, sen jäljellä olevat varat luovutetaan Karjalan Liitto ry:lle tai, ellei tämä ole mahdollista, yhdistyksen viimeisessä kokouksessa päätettävällä tavalla karjalaisen kulttuurin edistämiseen Suomessa.

Hyväksytty vuosikokouksessa 8.3.2025

Mukana 50 pitäjäyhdistystä - yli 6000 jäsentä