Vammalan Karjalaseura ry

Sastamala

Etusivulle

Karjalan liiton valitsema

viikon seura nro. 15  on Vammalan Karjalaseura ry

Oletko jo tutustunut viime vuonna avattuun ”Siun ja miun – Viipurin läänin Pyhäjärvi” näyttelyyn Sastamalan seudun museossa? Se kertoo koskettavalla tavalla Vpl.Pyhäjärvellä asuneiden tarinan ja johdattaa vieraansa matkalle pyhäjärveläisten elämään, evakkotaipaleelle sekä elävään karjalaiseen kulttuuriin. Taustalla on museoyhteistyö Vammalan Karjalaseuran ja Sastamalan seudun museon kanssa. Tähän yhteistyöhön kuuluu myös iso ponnistus, jossa osa Vpl. Pyhäjärven aineistosta kerättiin ja koottiin Topoteekki-verkkoarkistoon viime vuonna.

Seuran toiminta-alueella Sastamalassa on erityisesti Vpl. Pyhjärveltä evakkoon lähteneitä karjalaisia. Sastamalassa on Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön kotipaikka ja Sastamalan seudun museolla on Vpl. Pyhäjärvi-aineiston valtakunnallinen tallennusvastuu. Vammalan Karjalaseura osallistuu tämän aineiston ylläpitoon ja esittelyyn muun muassa edellä mainitulla tavalla.

Edellä esimerkkejä aktiivisen Vammalan Karjalaseuran viime aikaisesta tekemisestä. Tämän vuonna 1945 perustetun ja 153 jäsentä käsittävän seuran vakiintuneisiin toimintamuotoihin kuuluu piirakkatalkoot ja kevätmyyjäiset Vammalan torilla, kevätlaulajaiset, kevätretki, kyykkäharjoitukset ja -kisat, kesäillanvietto, puurojuhla joulukuussa sekä tarinaillat. Neljä toimikuntaa, piirakka-, kalastus-, kyykkä- ja huvitoimikunta, ovat mukana toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa.

Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkkejä on Sastamalassa seitsemän eri kirkon yhteydessä. Näistä löytyy perustiedot ja videot seuran kotisivuilta. Karjalaista kulttuuria ja tietoisuutta karjalaisista juurista pidetään yllä nuorten parissa jakamalla vuosittain stipendejä Karjala-taustaisille opiskelijoille sekä opettamalla karjalanpiirakoiden valmistusta Sylvään koulun 8-luokkalaisille. Vanhojen karjalaisten työtapojen perinnettä pidetään yllä esimerkiksi esittämällä tarinailloissa 1970-luvulla kaitafilmille kuvattua Lydia Pärssisen ohjaamaa ”Vanhoja Karjalaisia työtapoja”. Kaitafilmit on myöhemmin digitoinut Alakylän ”Pyrintö”-perinnetoimikunnan dvd-levylle.

Viime vuosien mieleenpainuvia hetkiä oli vuoden 2018 syyskokous, jonka yhteydessä pidetyssä tarinaillassa viisi evakkoa (Eila Mäkinen, Vuokko Holappa, Katri Pajunen, Jouko Pakarinen ja Osmo Huovinen) kertoi lapsuuden muistojaan Karjalasta ja evakkomatkoiltaan. Evakkojen tarinat olivat koskettavaa kuultavaa, mutta myös karjalainen iloisuus pääsi välillä valloilleen, kun muisteltiin Karjalassa elettyä aikaa. Jouko ja Osmo innostuivat oikein tosissaan haastamaan toisensa Karjalan murteella, siitä oliko Kuoppalammin vesi kirkkainta vai vain toiseksi kirkkainta Suomessa. Joukon kanta taisi voittaa, kun hän lopuksi jo hyvin painokkaasti totesi, että ” ja mie en uso – kyllä Kuoppalammissa oli kaikkein kirkkain vesi!” Ainakin makeimmat naurut tämä kommentti synnytti.

Toimintaa pyritään koko ajan kehittämään, ja kokeilemaan uusia toimintatapoja. Esimerkiksi kesäillanvietossa vuonna 2019 kokeiltiin uutta erityisesti lapsille suunnattua Karjalaispolku-tapahtumaa ”Myö yhes metäs ja mökis”, joka onnistui mainiosti. Seurasta kerrotaan, että oli mukava katsoa kuinka innokkaasti lapset osallistuivat eri rasteihin ja leipoivat vanhempien opastuksella muun muassa karjalanpiirakoita.

Oman toiminnan ohella seura osallistuu Karjalan Liiton ja sen jäsenyhteisöjen järjestämiin tapahtumiin, kuten Vpl.Pyhäjärvi-juhliin, Karjalaisiin kesäjuhliin, seminaareihin, kulttuuritapahtumiin ja Karjalan Liiton suunnistusmestaruuskilpailuihin. Yhteistyötä tehdään museon ohella monien eri toimijoiden kanssa. Vpl.Pyhäjärvi-Säätiön kanssa osallistutaan eri tapahtumien järjestelyihin ja työryhmiin. Huittisten Karjalaseuran kanssa puolestaan järjestetään, ja osallistutaan vuorovuosin yhteisiin kyykkäkisoihin ja pyhäinpäivän hartaushetkiin. Tiivistä yhteistyötä tehdään myös Tyrvään seudun kotiseutuyhdistyksen, Sastamalan seurakunnan ja Sastamalan kaupungin kulttuuritoimen kanssa.

Seuran toiminnasta ja tapahtumista kerrotaan ajantasaisilla kotisivuilla sekä Facebookissa  ja Instagramissa. Tutustu myös Topoteekki-verkkoarkiston Vpl. Pyhäjärvi-aineistoihin.

Seurasta toivotetaan kaikki kiinnostuneet tervetulleeksi tutustumaan jutun alussa mainittuun ”Siun ja miun – Viipurin läänin Pyhäjärvi” näyttelyyn, joka on avoinna vielä 31.8.2021 asti Sastamalan seudun museossa.