10.2.2023

Kutsu Karjala Klubin kevätkokoukseen 30.3.2023

Karjala Klubin ry sääntömääräinen kevätkokous pidetään torstaina 30. maaliskuuta 2023 klo 17.00.

Kokouspaikka Töölön kirjaston Mika Waltari–salissa. Topeliuksenkatu 6, 00250 HELSINKI.

Esillä sääntöjen 10 §:n mukaiset asiat.

Tervetuloa

HALLITUS

Kokouksen jälkeen Rajavartiolaitoksen raja- ja meriosaston osastopäällikkö, prikaatinkenraali Matti Sarasmaa alustaa aiheesta
”Suomen itärajan valvonta muuttuneissa olosuhteissa”.

Prikaatinkenraali Sarasmaan alustus alkaa klo 18.00.

29.5.2023

Kuva: Mervi Laitinen

Arvo Kokkonen bloggaa: Kulttuuririkasta kesää kohti

Pj Arvo Kokkonen kirjoittaa blogissaan, kuinka karjalaisuus elää aina ajassa, paikassa ja hetkessä. Hän toteaa myös, että karjalaisuudessa paljon voimaa ja vahvuuksia.

Blogi on luettavissa Klubin Bloggailua-osiossa.

Kesäkuu 2023

Esitelmä Suomen itärajan ajankohtaisista toimista Töölön kirjastossa 29.5.2023

Kuvassa Arvo Kokkonen ja kenraalimajuri Matti Sarasmaa. Kuva: Jaana Kruth

Esitelmä: Eteenpäin astellen/kenraalimajuri Matti Sarasmaa 

Maaliskuussa sairaustapauksen vuoksi peruuntunut esitelmätilaisuus pidettiin 29.5.23 klo 18 Töölön kirjaston Mika Waltari-salissa.

Esitelmä oli ajankohtainen ja kiinnostava: 
Suomen itärajan ajankohtaisista toimista, kenraalimajuri Matti Sarasmaa Rajavartiolaitos.

Tilaisuus oli kaikille avoin. Paikalla olikin lähes 40 itärajan toimista kiinnostunutta, ja keskustelu oli hyvin vilkasta.

Tarkempia tietoja

Varapuheenjohtaja Pekka Lehtonen
plehtonen1@elisanet.fi
040 546 3806

Kesäkuu 2023

Kuva: Lappeenrannan kaupunki, Etelä-Karjalan taidemuseo

Karjala Klubin kesäretki Lappeenrantaan peruuntui

Kesäkuun 10. päivä Karjala Klubin väki oli lähdössä Lappeenrantaan päiväretkelle. Lähtijöitä oli valitettavasti liian, joten retki peruttiin.

Ohjelmaan kuului muun muassa tutustuminen Etelä-Karjalan taidemuseoon, jossa on Viipurin Taiteen ystäväin kokoelma sekä Etelä-Karjalan museoon, jossa mm. Juha Lankisen aikanaan suunnittelema Viipurin pienoismalli.

Etelä-Karjalan taidemuseo

Viipurin Taiteenystävien kokoelma on taidehistoriallisesti merkittävä. Siinä on edustettuna kotimaisia kuvataiteen mestareita. Tunnettuja Lappeenrannassa olevia teoksia ovat muun muassa Tyko Sallisen St.Malo vuodelta 1914, Victor Westerholmin Kymijoki vuodelta 1902 ja Pekka Halosen Koski ja Maisema Laatokalta 1900-luvun alusta.

Lappeenrannan taidemuseossa on kaikkiaan 102 maalausta ja grafiikkaa. Painopiste on vanhemmassa suomalaisessa maalaustaiteessa.

Etelä-Karjalan museo

Etelä-Karjalan museo toimii Lappeenrannan linnoituksen pohjoiskärjessä, 1800-luvun alussa tykkivarikoiksi rakennetuissa makasiineissa. Rakennusten materiaalina on muista alueen uusklassisista tiilikasarmeista poiketen käytetty paikallista kalkkikiveä.

Museon kokoelmat pohjautuvat Lappeenrannan kaupunginmuseon, Viipurin kaupunginmuseon ja Käkisalmen museon kokoelmiin. Nykyisen Etelä-Karjalan lisäksi museon vastuulle kuuluu myös Neuvostoliitolle luovutettujen pitäjien historian tallettaminen ja esittely.

Etelä-Karjalan museon uusi perusnäyttely, Etelä-Karjalan tarina, toteutetaan Etelä-Karjalan museoon vaiheittain. Restauroitu Viipurin pienoismalli, Suomalaisen Viipurin elämästä kertova näyttelyosio ja Pusukioski ovat ensimmäiset avatut osat museon uudistuvasta perusnäyttelystä. Näyttelykokonaisuus valmistuu vuoden 2023 lopulla.

Etelä-Karjalan museon yhteydessä palvelee museokauppa, josta voi hankkia uniikkeja, museoiden kokoelmien pohjalta teetettyjä tuotteita.

Matkanjohtajan pestiä olisi hoitanut varapuheenjohtajamme Pekka Lehtonen.

13.6.2023

Kuva: Mervi Laitinen

Sukututkija Jyrki Tiittanen vieraili Hervannan Karjala-seurassa

Hallituksen jäsen Jyrki Tiittanen esitelmöi 4.5.23 Tampereella Hervannan kirjastossa.  Aihe oli sukututkimus, Karjalan karttojen ja asiakirjojen käyttö sekä Oppolan kyläkirjan teko, jossa Jyrki on ollut vahvasti mukana.

Jyrkin haastattelu Hervannan Sanomissa.

6.10.2023

Arvo Kokkonen bloggaa: Uusia ilmansuuntia tarjolla

Arvo Kokkonen miettii blogissaan, voisiko vahvaa karjalaisuutta löytää lähempääkin kuin rajan takaa. Mitä ja missä? Se selviää blogista.

Blogi on luettavissa Klubin Bloggailua-osiossa.

Loka-marraskuu 2023

Kuva: Lallukka-säätiö

Tervetuloa vuosikokoukseen 23.11.23!

Vuosikokous on to 23.11.23 klo 18 Lallukan taitelijakodissa (Apollonkatu 13, Helsinki). Kokouksessa Eduskunnan kirjaston johtava tietoasiantuntija, fil.toht. Timo Turja esittelee taiteilijakodin toimintaa. Ilmoittautumiset pe 17.11.23 mennessä.

Lue lisää

28.11.2023

​​​​​​​

Kuvassa vas. Arvo Kokkonen, oikella Timo Turja. Kuva: Jaana Kruth

Karjala Klubi kokousti taiteilijakoti Lallukassa 23.11.23

Klubin syyskokous pidettiin historiallisessa ympäristössä Helsingin Töölössä. Kokouksessa kuultiin myös taiteilijakodin asiamies Timo Turjan katsaus taiteilijakodin nykyisyyteen ja menneisyyteen.

Lue lisää

Joulukuu 2023

​​​​​​​

Terveisiä joulupuurolta 11.12.2023!

Tänä flunssaisena aikana joulupuurolle kerääntyi 15 henkilöä. Mukana vieraamme Wiipurilaisesta Osakunnasta.

Lue lisää

22.12.2023

​​​​​​​

Pihasauna Somerolla kutsuu joulusaunaan. Kuva: Mervi Laitinen

Tulkoon joulu!

Eino Leinon sanoin toivotamme kaikille hyvää joulua ja onnea tulevalle vuodelle: Mökit nukkuu lumiset, nukkuu hankitanteret, tuikkii taivaan tähtivyö - pyhä, nyt on jouluyö. Karjalan Klubin puolesta pj Arvo Kokkonen